IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За трети пореден месец: производствената активност в Китай се свива

Индексът PMI се покачва до 49,7 пункта, оставяйки под границата от 50 пункта, разделяща свиването от растежа

09:35 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производствената активност в Китай се свива за трети пореден месец през юли, показва официално проучване, което подчертава негативното влияние на търговската война със САЩ върху икономиката на най-голямата азиатска икономика, съобщава Ройтерс.

Слабите производствени данни затвърждават опасенията относно глобалната икономика и обясняват защо централните банки в много страни засилиха облекчаващите мерки, за да противодействат на търговските сътресения в международен план.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се покачва до 49,7 пункта през юли, спрямо юни, когато той достига ниво от 49,4 пункта, посочват от Китайското национално статистическо бюро, като все пак показателят остава под границата от 50 пункта, която разграничава растежа от свиването. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че PMI ще достигне 49,6 пункта за юли. 

Вследствие на влошаването на търсенето в глобален мащаб, износните поръчки се понижават до 14-месечно дъно, показва изследването, въпреки че този показател се изкачва до 46,9 пункта спрямо 46,3 пункта за юни.

Свиването на общите нови поръчки също се забавя леко, докато промишленото производство успява да ускори своя растеж през този месец.

Публикуването на данните следва старта на подновените търговски преговори между САЩ и Китай, след като разговорите бяха прекъснати през май от Вашингтон.

Късно в понеделник американски представители пристигнаха в Шанхай, за да подновят преговорите с китайските власти, докато в същото време централните банки се опитват да стабилизират икономиката, повлияна от търговската война, с допълнителен набор от стимули.

В едногодишния търговски сблъсък между двете най-големи икономики в света, САЩ и Китай размениха мита върху стоки за милиарди долари, нарушавайки световните вериги на доставки, разтърсвайки в същото време финансовите пазари.

Забавянето при търсенето в Китай и в другите страни по света води до усложнения за местните производители, а рязкото повишаване на митата на САЩ от 10 на 25% през май, заплашва да свие и без това ниските маржове за печалба.

Проучването също така показва постоянен спад при поръчките от местните клиенти и въпреки че условията се подобряват леко, търсенето продължава да бъде относително слабо на фона на въведените икономически стимули от Пекин.

Някои производители намалиха своята цел за годишни продажби, тъй като клиентите забавят или отлагат поръчките за покупка, докато други вече са преместили или възнамеряват да преместят свои производствен капацитет в съседни страни, за да избегнат митата.

Натискът върху производствения сектор и по-слабите печалби доведоха до предупреждения от страна на анализаторите за предстоящ нов напрегнат период пред Китай преди растежът да се стабилизира или да се възстанови.

Още стимули

Проучването също показва, че малките и средните предприятия се представят по-лошо спрямо миналия месец, докато активността в по-големите компании, голяма част от които са контролирани от държавата, се завръща към територията на разширение през юли. Това може да е сигнал за действието на държавните стимули, които имат за цел да стабилизират икономиката.

Досега Пекин разчиташе на комбинация от фискални стимули и облекчаване на паричната политика, за да подкрепи предприятията и икономиката, която расте със своя най-бавен темп от близо 30 години.

Отделно от това, официално проучване на бизнес активността в Китай показва, че тя се забавя през юли до своя най-бавен темп от осем месеца насам, притисната от растящия натиск на американските търговски мерки. Бизнес активността нараства до 53,7 пункта през юли спрямо 54,2 пункта през юни.

Ръстът при услугите отчасти се задържа отчасти заради свиването в имотния сектор, докато активността при строителната индустрия също отчита спад, което показва, че последните фискални стимули тепърва ще се насочват към инфраструктурни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още