IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ растат повече от очакваното

Икономисти очакват, че трудовият пазар отвъд океана ще се нуждае от години, за да се върне на нивата преди пандемията

18:40 | 10.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали нови заявления за помощи при безработица, е останал на високо ниво миналата седмица, което показва, че възстановяването на трудовия пазар от пандемията от COVID-19 буксува, предава Ройтерс.

Докладът за седмичните помощи при безработица на министерството на труда, най-навременните данни за стабилността на икономиката, следва новината от миналия петък за още по-голямо забавяне на ръста на заетостта през август и увеличаването на загубените за постоянно работни места.

Забавянето на инерцията се случва в момент, когато финансовата помощ на правителството за бизнеса и безработните на практика пресъхна. Най-малко 29,6 млн. души са получавали помощи при безработица през август.

„Съкращенията остават повсеместни, а пазарът на труда е крехко място на критичен кръстопът“, коментира Нанси Ванден Хутен, водещ икономист за САЩ в Oxford Economics в Ню Йорк. „Ако ръководителите не успеят да задействат нов пакет с фискални облекчения, това ще създаде значителни рискове за спад на икономиката и на трудовия пазар“, допълва тя.

Броят на хората, които подават заявления за обезщетение при безработица за първи път, е останал непроменен на сезонно коригиран темп от 884 хил. за седмицата до 5 септември. Заявленията намаляха предходната седмица, след като правителството промени методологията, която използва, за да отговори на сезонните колебания в данните.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха 846 хил. заявления през миналата седмица. След промени заради сезонни фактори икономисти очакват заявленията, които намаляха спрямо рекордите 6,867 млн. в края на март, да останат около настоящите нива, докато продължава пандемията.

Федералните средства, които помогнаха за резкия скок на икономиката, започвайки с рекордния ръст на продажбите на дребно през май, бяха спрени през юли.

Авиокомпании като United Airlines и American Airlines обявиха, че пускат част от служителите си в принудителен отпуск и съкращават работни места. Съкращения имаше и в петролната индустрия и компаниите за производство на оборудване.

Според икономисти пазарът на труда може да се нуждае от години, за да се върне на нивата си преди пандемията.

Данните показват още, че броят на хората получаващи помощи след първата седмица на обезщетения, е нараснал с 93 хил. до 13,4 млн. души през седмицата до 29 август. Макар че т. нар. трайни заявления вероятно са били стимулирани от системата в Калифорния за подаване два пъти в седмицата, ръстът отговаря на забавянето на трудовия пазар.

Миналата седмица правителството съобщи, че икономиката е създала 1,371 млн. работни места през август, след като добави 1,734 млн. през юли. Около 10,6 млн. от 22,2-та милиона загубени работни места в разгара на коронавирусната криза са били възстановени.

Докато трудовият пазар се забавя, инфлацията стабилно се увеличава. В отделен доклад от четвъртък министерството на труда съобщи, че индексът на цените на производител за крайното търсене е нараснал с 0,3% миналия месец, след като скочи с 0,6% през юли. Стабилен ръст е отчетен в цените на услугите, които пострадаха най-тежко от пандемията.

След изключването на храните, енергията и търговските услуги, които са волатилни компоненти, цените на производител са нараснали с 0,3% през август, като напредват с еднакъв темп през последните три месеца. През 12-те месеца до август основният индекс PPI е скочил с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още