IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba устоява на предизвикателствата и надмина очакванията за приходите си

Компанията се опитва да се справи както с регулаторните проблеми у дома, така и зад граница

18:40 | 04.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Alibaba Group Holding записа по-високи от очакваното тримесечни приходи, след като гигантът в електронната търговия се бори да коригира курса, докато се опитва да се справи както с американския, така и с китайския регулаторен контрол, пише Bloomberg.

Приходите са достигнали 205,6 млрд. юана за тримесечието до юни, като са почти без промяна спрямо година по-рано, но се оказаха достатъчно, за да надминат прогнозата за 204 млрд. юана. Нетната печалба е спаднала с 50 на сто до 22,7 млрд. юана. Цента на акциите на компанията в САЩ нарасна с повече от 5% преди началото на борсовия ден в Ню Йорк.

Alibaba все още се бори с икономическия спад, свързан с наложените блокади заради Covid-19. По-малкият конкурент JD.com, който избегна най-лошото от регулаторния натиск, изпреварва Alibaba по ръст на продажбите, докато конкуренти като ByteDance и Pinduoduo привличат потребителите.

Освен това Alibaba премина през поредица от сблъсъци с регулаторите. Тези проблеми варират от антимонополни глоби до разследвания за укриване на данъци, но кулминираха в най-голямото регистрирано нарушение на киберсигурността в Китай, което експерти свързват с облачния бизнес на Alibaba.

Alibaba Alibaba

Същевременно Съединените щати добавиха Alibaba към нарастващ списък от компании, изправени пред отстраняване от американските фондови борси поради отказа на Пекин да позволи на американски служители да преглеждат работата на техните одитори. Компанията иска да направи листване в Хонконг, което би ѝ позволило да привлече повече инвеститори от континента, като същевременно запази листнатия си статут на Нюйоркската фондова борса.

Alibaba, която е най-високо оценената компания в Китай, се раздели със значителна част от пазарната си капитализация, след като Пекин започна активна кампания срещу частния сектор преди повече от година. Правителството принуди финансовото звено на Alibaba – Ant Group, да отмени това, което се очакваше да бъде най-голямото първично публично предлагане в света през 2020 г., а след това започна реформи, които ощетиха бизнес модела на Alibaba.

След огромния натиск върху най-големите милиардери в Китай, съоснователят на Alibaba Джак Ма направи доста отстъпки, за да удовлетвори Пекин. Миналата седмица Ant посочи в документи, че Ма ще се откаже от контрола си върху финтех звеното и ще намали дела си в Ant с времето до процент, който не надхвърля 8,8%. В момента Ма държи 50,52% от правата за гласуване в Ant.

Ходът, който вероятно ще отслаби регулаторната тежест върху Ant и Alibaba, повлия негативно на цената на акциите на Alibaba, тъй като инвеститорите се опасяват, че промените в лидерството могат допълнително да забавят първичното публично предлагане на Ant.

Приходите от търговия в Китай, основното подразделение на компанията, са спаднали с 1% през тримесечието. Това е първият спад в историята на компанията.

В отговор на забавянето на растежа през май Alibaba каза, че ще има „по-дисциплиниран“ подход към разходите и ще свие тези в областите, които не генерират стойност в дългосрочен план. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Alibaba не е най-високо оценената компания в Китай,както пише в статията.Дори не е и втората.Първите две в Китай са Tencent и Kweichow Moutai.Alibaba всъщност е трета по този показател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още