IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon е платила 90 млн. долара за производител на чипове за камери

Американският гигант вече притежава стартъпа Blink

15:18 | 12.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Amazon.com е платила около 90 млн. долара за придобиването на производителя на домашните камери за сигурност Blink в края на миналата година. Сделката е сключена без много шум, а Amazon се е насочила към енергийно ефективните чипове, които произвежда стартъпът, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Ройтерс.

Придобиването и цената подчертават, че Amazon има за цел да прави нещо повече от продаването на поредната популярна камера, както смятаха някои анализатори.

Онлайн търговецът се насочва към чиповете на Blink, защото те могат да намалят производствените разходи и да удължат живота на други устройства, включително на Cloud Cam на Amazon, както и да разширят семейството от нейните колонки Echo, твърди един от източниците.

Amazon разглежда своите устройства като ключ към засилването на връзката си с клиентите. Cloud Cam и Echo в момента се нуждаят от директно зареждане, за да работят. Blink, която твърди, че нейните камери могат да издържат до две години с един чифт литиеви батерии AA, може да промени всичко това.

Amazon е отказала да коментира условията на придобиването или стратегията си.

До момента сделката не е привлякла особено внимание. Производителят на камери е обявил споразумението с Amazon с малко детайли на 21 декември в публикация в блога си. Анализаторите са разглеждали Blink като част от стратегията на търговеца на дребно, свързана с програмата Amazon Key. Amazon вижда възможности на пазара на камери за сигурност, когато технологията за умни домове набере повече популярност.

Но Blink не е просто бизнес с камери. Нейният слабо познат собственик Immedia Semiconductors е създаден в Масачузетс като част от индустрията с чипове. Главният изпълнителен директор Питър Бесън и двамата съоснователи са дошли от Sand Video, която е правила чипове след 2000 г.

През 2004 г. собствениците продават Sand Video на Broadcom и остават в нея като директори, сочи уебсайтът на Immedia. Групата от мениджъри напуска през 2008 г., за да създаде Immedia, която има за цел да прави чипове за видео предаване и по-късно се насочва към производителите на чипове като свои потенциални клиенти.

Дан Грюнберг, един от съоснователите, който напуска Immedia през 2016 г., твърди, че планът се е провалил. Производителите на компютри не са искали да плащат по 1 долар на чип, когато на пазара е имало по-евтини опции. Така че Immedia се насочва в друга посока.

"Ако правим собствена камера, не трябва да продаваме сто милиона“ чипа, коментира той. Грюнбърг отказва да коментира продажбата на Immedia на Amazon.

Камерата на Blink, която се появи на пазара през 2016 г., не изисква зареждане с кабел, както много конкурентни продукти, което прави по-лесно позиционирането ѝ. Освен това е и по-евтина – с начална цена от 99 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още