IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple, Dell и HP разследват фабрика в Китай след вълна от самоубийства

Заради смъртта на работниците активисти за защита на трудовите права заплашиха с бойкот на iPhone

16:04 | 27.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Apple, Dell и HP разследват фабрика в Китай след вълна от самоубийства

Apple, Dell и HP обявиха в сряда, че започват разследване за условията на труд във фабрика на Foxconn – техен подизпълнител в южната китайска провинция Шънджън, след серия самоубийства на служители в фабриката, съобщава Financial Times.

От началото на годината десет служители в предприятието на Foxconn в Шънджън, където работят и живеят 300 000 работници, са починали след падане от височина, като последният случай е от сряда. Полицията е потвърдила седем от тези случаи като самоубийства.

Отделно, три тайвански телевизионни канала съобщават, че млада жена също е скочила от висока сграда в комплекса на фабриката късно в сряда, но е оцеляла, съобщава CNBC. Регистрирани са и още два неуспешни опита за самоубийство на работници.

Самоубийствата принудиха тайванската компания, произвеждаща смартфони и цифрови камери по поръчка на много от най-големите технологични компании в света, да позволи инспекция за условията на труд в своите предприятия.

Apple, един от основните клиенти на Foxconn съобщи, че изпраща разследващ екип, който да оцени действията на тайванската компания във връзка с „трагичните събития“ и че ще продължи инспекциите на предприятията, където се произвеждат продукти на Apple.

Hewlett-Packard пък съобщи, че „разследва практиките на Foxconn, които могат да бъдат свързани с тези трагични събития“, докато Dell обяви, че очаква от своите подизпълнители да спазват същите високи стандарти за условията на труд, каквито Dell има в собствените си предприятия, и че ще се опита да наложи тези стандарти чрез различни механизми.

Във вторник Foxconn е поискала от служителите си да подпишат анекс, в който те се съгласяват, да не търсят обезщетения от компанията за наранявания, които не са причинени директно от работодателя, включително опити за самоубийства.

Представител на Foxconn е заявил, че компанията е платила известни суми на семействата на загиналите служители в знак на съчувствие, но че ръководството на компанията се опасява, че плащането на пари би насърчило още самоубийства. В сряда Foxconn обяви, че оттегля анекса, ограничаващ отговорността на компанията при нещастни случаи с нейни служители.

Анализатори прогнозират, че е малко вероятно Foxconn да изгуби поръчки заради инцидентите. Apple има практиката да използва само един подизпълнител за всеки свой продукт. „Би отнело много време за пренасочване на производството, така че Apple няма къде да ходи“, казва пазарен анализатор, цитиран от Financial Times.

Заради смъртта на работниците активисти за защита на трудовите права заплашиха с бойкот на iPhone.

Сред клиентите на Foxconn са също и южнокорейският производител на електроника Samsung и LG Electronics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още