IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Samsung сложиха край на 7-годишния си патентен спор

Условията на сделката не са обявени

09:27 | 28.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple и Samsung Electronics обявиха, че слагат край на 7-годишния си спор по обвиненията на Apple, че Samsung е нарушила нейни патенти, копирайки дизайна на iPhone, предава Ройтерс.

Условията на сделката не са обявени.

През май американски съд присъди на Apple 539 млн. долара, след като Samsung преди това плати на Apple 399 млн. долара, за да компенсира нарушението на патента. Samsung ще трябва да направи допълнително плащане към Apple от близо 140 млн. долара, ако решението на съда бъде потвърдено.

Не е ясно колко ще трябва да плати Samsung според сегашното споразумение.

Говорител на Apple отказа да коментира условията на сделката, но заяви, че Apple “се грижи много за своя дизайн“ и „този случай винаги е бил за нещо повече от просто пари“.

Говорител на Samsung също отказава да коментира.

Apple и Samsung са конкуренти на пазара на смартфони, а сумите, свързани с решението, едва ли ще окажат огромно влияние върху тях. Но случаят има трайно въздействие върху патентното право на САЩ.

След като загуби съдебния процес Samsung обжалва пред Върховния съд на САЩ. През декември 2016 г. съдът се произнесе единодушно, че нарушителят на патента не трябва да предава цялата печалба от откраднатия дизайн, ако те покриват само определени части от продукта, но не и целия обект.

Но когато делото беше върнато на по-нисша инстанция тази година, съдебното жури се съпротивляваше с аргумента на Apple, че в този конкретен случай печалбата на Samsung се дължи на дизайнерски елементи, които нарушават патентите на Apple.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още