IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия ще похарчи 926 млн. долара за киберсигурност

Планът е инвестицията да бъде направена в следващите 10 години

13:47 | 30.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Австралия ще похарчи 1,35 млрд. австралийски долара (926,1 млн. долара) през следващите 10 години, за да засили своята киберзащита, обяви премиерът Скот Морисън. Това се случва в момент, в който Канбера се опитва да се справи с вълна от атаки, предава Ройтерс.

Новините бяха обявени само седмици, след като Австралия заяви, че „държавен играч“ е атакувал всички нива на правителството - политически лица, съществени доставчици на услуги и оператори на критична инфраструктура.

Въпреки че Австралия отказва да каже кой смята, че е отговорен за атаките, три източника, запознати с въпроса, са заявили пред Ройтерс, че вярват, че Китай е отговорен за случаилото се – нещо, което Пекин отрича.

„Основен приоритет на правителството е да защитава икономиката на страната, националната сигурност и суверенитет. Зловредна киберактивност подчертава това“, коментира Морисън.

Пакетът ще включва 470 млн. австралийски долара за наемането на допълнителни 500 експерти по сигурност в местната агенция по киберсигурност.

Австралия така и не разкри публично кой е отговорен за хакерската атака, която се случи само няколко месеца преди изборите, но в края на миналата година Ройтерс писа, че службите в страната са установили, че зад нападението стои Китай. Китай отрича твърдението.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още