IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН помага на хора с нарушено зрение да „видят“ картини

Разработваме единен офис за екрана на лаптопа или мобилния телефон, който да обръща текст в реч и обратно, посочи проф. Димитър Карастоянов

15:40 | 22.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската академия на науките отдавна разработва продукти, за да помага на хората с нарушено зрение.Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р Димитър Карастоянов от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

„Технологичният проект на БАН за брайлов екран за графични изображения се разви в две посоки. Първоначалната цел беше да е в услуга за хората с увреждания при работа с компютри, а втората стъпка е свързана и с достъпа до обекти от културно-историческото наследство, обясни той – Преминахме от динамичен брайлов екран, който позволява чрез докосване да се разпознават контури като икони на Windows, към тактилни плочи за незрящи, които чрез различни нива на контури и фигури с брайлова анотация дават представа за равнинни обекти от културно-историческото наследство."

Проф. Карастоянов посочи, че проектът е намерил приложение в Националната художествена галерия в София.

"За 10 от картините там направихме плочки от този вид и изложбата беше посрещната с голям интерес", обясни той.

Карастоянов информира, че в съвместен проект се разработва единен офис за екрана на лаптопа или мобилния телефон, който да обръща текст в реч и обратно, както и да осигурява лицево и гласово разпознаване и други валидизации.

Той напомни, че оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ предвижда създаването на центрове за върхови технологии, центрове по компетентност и регионални центрове.

"Главната цел на центровете е да подобри научната инфраструктура на университетите и научните организации. Затова в програмата е заложено, че 75% от финансирането ще отива за купуването на научна инфраструктура", каза проф. Карастоянов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още