IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализирай писмото и четмото на Апостола!

Или как почеркът на Васил Левски се превърна в дигитален шрифт

08:50 | 20.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Скрийншот: www.bcard.bg/Levski</em></p>

Скрийншот: www.bcard.bg/Levski

Повече от пет години са нужни на филолога, издател и създател на шрифтове Стефан Пеев, за да успее да превърне почерка на Васил Левски в дигитален шрифт. За целта той използва общодостъпни документи от Националния архивен фонд на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Въпреки че първата половина от проекта Стефан осъществява сам, в крайна сметка открива партньор в лицето на Националната картова и платежна система, която го подкрепя в това начинание.

„Идеята дойде от наша страна преди година. Ние, като Национална картова и платежна система, сме призвани да дигитализираме платежните услуги в България и да работим по една национална кауза. Много бързо разпознахме, че това е една сходна кауза, национална, в дигиталния свят, която можем изцяло да подкрепим“, коментира пред Investor.bg Стоилка Арсова, директор „Национална картова и платежна система“ в Борика.

Стефан Пеев си спомня, че във времето, в което е започнал проекта, той е изглеждал като „безумие, защото освен мен почти никой не вярваше, че тези проекти могат да видят бял свят“.

И така - няколко години по-късно шрифтът с почерка на Левски вече е факт. Той съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци и множество контекстуални лигатури и алтернативни знаци, посочват създателите на проекта.

„При Левски има една особена лекота и плавност на рисунъка, един особен, много характерен за него вътрешен ритъм. Левски сякаш не е обичал резките движения, особено по вертикала – да движи перото рязко нагоре и после рязко надолу. Напротив, неговият почерк сякаш е по-разлят по хоризонтала, с не особено голяма височина на малките букви, и с доста сериозен контраст между малките и главните букви“, посочва Пеев. Докато изследва почерка, той открива, че Левски не се е притеснявал да експериментира, тъй като в ръкописите му се срещат много разновидности на една и съща буква. Освен това често той изписвал главната буква „Н“ както на кирилица, така и на латиница, разкрива още той, но допълва, че трябва да имаме предвид, че става дума за XIX век, когато все още не е имало разписана книжовна норма.

Готовият шрифт може да бъде открит в уебсайта на проекта. Екипът се е погрижил да има контролирано разпространение с оглед на спазване на етично поведение при ползване на шрифта. За целта всеки, който желае да свали безплатно шрифта по почерка на Левски, трябва да попълни декларация, която да подпише ръчно или с електронен подпис. В нея трябва да посочи за какви цели би искал да използва шрифта. Същевременно е забранено свободното разпространение на шрифта на други лица.

„Всеки, който го иска, трябва да си го заяви. При всеки един сигнал можем да проверим и да докажем на съответните органи кой е заявил и кой не е. Виждайки отзивите на хората, самия позитивизъм, който очаквахме, но той надхвърли очакванията ни, не смятам, че ще се стигне до неетично ползване“, споделя Стоилка Арсова.

От Националната платежна и картова система пък са ангажирали колцентър, който работи денонощно и дава инструкции на заявителите. Има и хора, които ежедневно обработват заявките.

Както Стоилка Арсова, така и Стефан Пеев възприемат проекта по-скоро като кауза. За Пеев шрифтът играе по-скоро интегрираща роля за цялото общество.

Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още