IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2030 г. 85% от работните места ще изчезнат и ще бъдат заменени от роботи

Нискоквалифицираните работни места ще изчезнат напълно, прогнозира Светлин Наков

16:29 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2030 година се очаква 85 процента от работните места да са такива, които не съществуват в момента. Това каза Светлин Наков, съосновател и главен изпълнителен директор на Софтуерен университет (СофтУни) при откриването на международен форум за бъдещето на труда, организиран от социалното министерство с подкрепата на ЕК.

Той прогнозира, че нискоквалифицираните работни места ще изчезват напълно, отбелязва БТА. Не са ни необходими работници с елементарни умения, те ще бъдат заместени от роботи, допълни Наков. Той прогнозира още, че след 20-30 години няма да има професия като шофьор на такси, защото автомобилите ще се движат без шофьори.Ще съществуват и ресторанти без готвачи и сервитьори.

По думите на Наков хората трябва да придобиват повече умения, по-добро и съвсем различно от съществуващото в момента образование, което само възпроизвежда. Ще се появят професии като треньор на роботи, хора, които обучават роботи да станат специалисти по сигурността и други, каза Наков.

Той заяви, че трудът и неговите класически форми изчезват. Според експерта вероятно няма да има нужда и от министерство на труда , защото работа ще има само за висококвалифицираните работници, а хората без работа ще бъдат обслужвани от социалните системи. Вероятно ще има министерство на талантите и министерство на развитие на уменията. Така си представям бъдещето, каза Наков.

Според него цифровите умения са като езиковите, като грамотността , те не подлежат на обсъждане, те трябва да са налице. Наков смята, че моделът, при който правителството определя какво да е образованието, трябва да стимулира нови системи, които да възприемат иновацията. Друг успешен модел е образованието се движи от частни институции и те да имат пълна свобода какво и как да преподават, а държавата да решава дали да сертифицира определени умения, отбеляза експертът. Наков заяви, че образованието е бъдещето на труда.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира мнението, че образованието е най-важно за бъдещето на труда. Тя цитира данни за развитието на София, според които за последните 10 години София е европейската столица с най-голям ръст на БВП - столицата произвежда 40 на сто от БВП в страната. Фандъкова допълни, че София все повече привлича граждани от цялата страна, като близо 21 процента от децата в България, родени през 2016 година, са родени в столицата. Друга отличителна способност е концентрацията на високообразовани кадри, като над 50 процента от заетите в града са с висше образование . През 2016 работната сила в София е една пета от тази в страната , а заетостта е най-високата , като заетите са над 72 процента. Безработицата трайно е около и под 3 процента, каза Фандъкова и допълни, че последните икономически анализи сочат, че София вече осигурява работни места за живеещите в съседни градове и общини. Има сериозен ръст на заетите работни места в IT сектора, София е сред топ три на европейските градове по стартиращи компании в сектора.

Според кмета на София ниската безработица обаче отваря редица предизвикателства пред бизнеса , усеща се липсата на добре подготвени кадри.

Във видео обръщение Мариане Тисен, комисар за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност, заяви, че светът на заетостта се преобразува. Тя допълни, че възникват нови форми на труд и резултатът е по-голяма гъвкавост, подобрени условия на труд, но ще има нови социални и цифрови разделения. Според Тисен хората, които са с професии със средно ниво на умения, ще бъдат без работа. По-гъвкавите условия на труд е възможно да създадат и несигурност, каза еврокомисарят.

Тисен отбеляза, че 90 процента от работните места изискват цифрови умения, но само четирима от десет европейци имат подобни умения.

Мариане Тисен предлага директива, която да направи условията на труд прозрачни и предвидими. Необходимо е да се модернизира социалната закрила, тъй като системите са разработени по модела на стандартната заетост, каза еврокомисарят. Всеки, който работи, независимо в стандартна или нетрадиционна заетост, трябва да има достъп до социална закрила, каза Мариане Тисен. Тя призова всички страни членки да реализират Европейския стълб за социалните права.

Eва Майдел, член на европарламента, посочи, че 30 процента от задачите в 70 процента от професиите могат да бъдат заменени от машини и всяко едно работно място ще има нужда от дигитални умения. По думите й днешните 12-13 годишни младежи нямат представа какво ще работят, но не е проблем младежът, който не знае бъдещето, а уменията на родителите му. Адаптирането към работата през 21 век е по-голямо предизвикателство за тези, които познават работата си от 20 век , допълни Майдел.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 1
megatone
преди 5 години
И какво ще произвежда робота, кой ще го ползва и с какво ще плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Съжалявам, че трябва да ви го кажа, но прогнозите са доста по мрачни от това. Например в България и към момента едва ли има повече от 0,05% от работните места които да не могат да бъдат заменени от роботи, изкуствен интелект или някакъв вид информациони технологии. Просто нивото на производителност (се поддържа изкуствено) иключително ниско, а ниската производителност се заменя по лесно. Не само професии като шофьори и сервитьори ще изчезнат, няма да има и счетоводители, полицаи, военни, администрация .... И на тези които казват, че това е невъзможно - вече е икономически неизгодно да се плащат заплати за определен вид труд спрямо амортизация + режийни за робот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Han Krum
преди 5 години
Eee Императоре........не съм влизал от години тука......жив ли си бе човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Ами хайде де, това от кога го чакаме. Политици все обещават повече работни места - което значи повече работа за хората, а аз не искам повече работа, искам някой да каже: "Ще направим роботи, които ще вършат всичко вместо теб, после ще ги накараме да плащат данъци, а вие хората вървете да се забавлявате, от днес бирата е безплатна!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Big Stan
преди 5 години
ББД не е решение на проблема. Превърне ли се човечеството в *** чакащ да му сипят в купанката закуска, обяд и вечеря, то пиши го бегало. Рестарт и следващ вид да насели планетата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
megatone
преди 5 години
Глупости. Никой няма нужда от такава промяна, нито корпорациите нито хората. Такива промени може да има след много време, когато обществата са готови за това и то само богатите общества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Че Начко юначко е полуимбецил е едно, но друго е, че прогнозата му няма да е никак далече от истината. Всички долу коментирали явно изпускат много от картината на света като си гледат локалната ***. Светът се развива със все по-бързи темпове и това е... някак си очевадно. Редица от посочените проблеми ще бъдат решени от ББД, ИИ,... И като цяло, ако искаме да оцелеем ще трябва да се сбъдне кошмара на 90% в инвестора - комунизъм. Но не по съветски / китайски тип, а истинския такъв. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
Big Stan
преди 5 години
Наков, ако ти се сбъдне прогнозата мога да ти кажа колко бързо тези, които са останали без работа ще напълнят плетените кошове с главите на малцината уж висококвалифицирани. За една нощ .... ставало е на няколко пъти и преди. А това с роботите таксита в София уби рибата ... Представям си как робота стига до една улица, която е осеяна с дупки, спира и започва да изчислява траектория .... безполезно !!! Също си представям и задръстване в зимна софийска обстановка или пък дотогава София ще разцъфне и ще върже, а дано ама надали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Ако разстрелваха за грешни прогнози нямаше да има на какво да се посмеем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Путко Мафани
преди 5 години
Не осъзнават.Инвестор е посредствена медия и пише само глупости а тоя Наков е посредствен програмист и плещи глупости без връзка с главния мозък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още