IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа страда от липсата на специалисти в информационните технологии

Основните потребители на дигиталните технологии са жените и е логично те да имат място в този бизнес, коментираха участници в конференция

15:17 | 12.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа страда от липса на специалисти в сферата на информационните технологии и същевременно ИКТ секторът може да предложи много на жените, в това число гъвкаво работно време и постигане на баланс между работата и личния живот. Това заяви на конференцията She Leader @ Digital заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По думите ѝ приоритет трябва да бъде насърчаването на този баланс, който пък може да се превърне в мотоватор за работа в технологичната индустрия.

Развитието и навлизането на интернет на нещата, на блокчейн технологиите, мобилните услуги насърчават растежа на ИКТ сектора, а жените могат да намерят своето място в него, коментира Кристина Стоицова, старши директор във VMware.

Тя посочи още, че основните потребители на дигитални технологии са жените. Ето защо те са особено важни за бизнеса в лицето на служители, които дават различен поглед към пазара и бизнес процесите. Логично е жените да намират място в компаниите за дигитални услуги, така че бизнесът да разбира по-добре своите клиенти, допълни тя.

Дамите вземат около 80% от решенията за покупка в домакинството, ползват повече мобилни приложения и са по-склонни да пазаруват онлайн. Не на последно място жените имат различен риск апетит от мъжете.

"Нужни са повече технологични събития с участието на жени, като хакатоните например", коментира Сабела Гарсия Куеста, програмен мениджър в Next Media Accelerator в Хамбург.

"Трябват ни повече вдъхновяващи примери като Шерил Сандбър, повече жени основатели на фирми, повече жени на позиции главни технически директори", допълни още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
bghighlander
преди 5 години
"Не става само с ядене, трябва и акъл"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
"заяви на конференцията She Leader @ Digital заместник-министърът на труда и социалната политика "тая джендърка да си гледа НПО-то и да не бърка социалната политика с работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още