Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Foxconn иска да стане Android за електромобили

Целта на компанията е да предлага батерии и услуги за този развиващ се пазар

Foxconn иска да стане Android за електромобили

Снимка: Ashley Pon/Bloomberg

Foxconn иска да доставя компоненти или услуги за 10% от електрическите превозни средства в света между 2025 и 2027 г. Освен това води преговори с множество производители на автомобили за бъдещо сътрудничество, посочи в петък председателят на компанията Лиу Йън-уей, цитиран от Ройтерс.  

Тайванският поддоставчик, чието официално име е Hon Hai Precision Industry, който е сред основните партньори на Apple, търси нов растеж от сектори като електромобилите, дигиталното здраве и роботите, в опит да диверсифицира глобалните си инвестиции.

През януари автомобилният производител Fiat Chrysler заяви, че планира да създаде съвместно предприятие с Foxconn за изграждането на електромобили и за развитието на свързани превозни средства в Китай.

„Искаме да покажем тайванската индустрия за електромобили на света“, коментира Лиу в Тайпе днес.

„Hon Hai трябва да подготви нашата отворена платформа възможно най-скоро. Трябва да действаме бързо, за да грабнем пазарен дял“, обяви той, визирайки обещанието на Foxconn да изгради „отворена платформа“, за да прави ключови компоненти за електромобили, включително батерии и интернет услуги за коли.

Още по темата

Foxconn, която твърди, че няма да произвежда автомобили, ще прави основните компоненти за електрическите превозни средства и ще работи с големите производители на този пазар, за да достигне целта си за 10%, допълни Лиу. Това представлява около 3 млн. коли.

По думите му компанията води преговори с няколко автомобилни фирми, но той отказва да разкрие подробности заради „продължаващите преговори“.

Въпреки това напредъкът по тези разговори е „сравнително добър“, допълва Лиу. Той не желае да разкрие какви са целите за приходите за новия бизнес с електромобили на компанията.

Foxconn планира през 2024 г. да пусне първата си батерия в твърдо състояние за електромобили. Става дума за устройство за съхранение на енергия с голям капацитет.

Листнатите в Тайпе акции на Foxconn днес приключиха търговията с 0,6% повишение, надминавайки движението на широкия пазар, който завърши с 0,6% надолу.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 1 седмица
Foxconn иска да стане Android за електромобили

Ленче, кака, едното е компания, второто е операционна система.
Я ме светни, как Foxconn иска да стане Android ?!
Че не вдявам..
0
 
1
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Имат ли пазарна приложимост електромобилите?! Имат ли техническата ефективност на останалите? Тези въпроси продължават да стоят пред производителите. Пътят към екологичен транспорт, най-вероятно е създаване на водороден двигател и пускането му в серийно производство. Производството на батерии е неекологично, твърде скъпо и дори опасно за тези, които са заети в него. Крайният продукт е твърде скъп, при каквато и да е икономия от количеството, а да не забравяме, че част от екологичните цели се покриват и с по-дългото използване на веднъж закупения автомобил, тъй като производството на нов води до екологични щети! Така, че рано или късно електромобилите ще бъдат отречени, като екологично нерентабилни и нецелесъобразни, дори в сравнение с дизеловите двигатели!!!

Още от Новини
Почина президентът на Samsung