IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Нидерландия искат ЕС да създаде регулатор на технологичните гиганти

Натискът върху компании като Facebook и Google става все по-голям

17:36 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Франция и Нидерландия призоваха за създаването на орган в Европейския съюз, който да регулира големите технологични компании като Google и Facebook, предава Ройтерс.

Ходът засилва натиска върху еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която работи по създаването на регулация, известна като Закон за дигиталните услуги. Този закон ще има за цел да постави основите на правилата за споделяне на данни и как оперират дигиталните магазини.

В съвместно изявление държавният секретар на Франция по въпросите на цифровите технологии Седрик О и нидерландският му колега Мона Кaйзер посочват, че регулаторът ще може да пречи на платформите на технологичните компании да блокират достъпа до техните услуги, „освен ако няма обективнa обосновка“.

„Тези платформи могат да възпрепятстват навлизането на нови компании и да ограничат свободата на избор за потребителите и предприемачите“, твърди Кайзер, която е държавен секретар на Нидерландия по икономическите въпроси и политиките за климата.

„Общата ни амбиция е да създадем рамка... за справяне с икономическия отпечатък на такива играчи върху европейската икономика...“, коментира Седрик О, който се занимава с цифровия преход и електронните комуникации във френското правителство.

Европейската комисия заема твърда позиция срещу американските технологични гиганти, водена отчасти чрез антитръстови дела. Те обаче доведоха до решения, които не успяха да засилят конкуренцията поради дългия процес, който обичайно отнема по няколко години.

Според проекторегламента, разгледан от Ройтерс през септември, сега платформи като Google и Amazon, в чиито платформи други компании правят бизнес, няма да могат да използват данните, събирани във въпросните платформи, за да таргетират потребителите, освен ако тези данни не бъдат споделяни с конкурентите.

Властта на тези дигитални портали беше дискутирана в четвъртък по време на среща на министрите на Европейския съюз, отговарящи за дигиталните въпроси и телекомуникациите. Срещата беше организирана от Германия.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер, който председателстваше срещата, заяви, че министрите ще обсъдят и предложените правила за изкуствения интелект и декларацията в подкрепа на Европейската федерация за облачни услуги. Последната ще развива проекти като френско-германската инициатива Gaia-X, която има за цел да намали зависимостта на Европа от доминиращите американски компании за изчислителни облаци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още