IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия към Сената на САЩ привиква сътрудник на Cambridge Analytica на разпит

Александр Коган е създателят на приложението, изтеглило данните на потребителите

17:35 | 15.06.18 г.
<p>
	Александр Коган.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Александр Коган. Снимка: Архив Ройтерс

Търговската комисия към Сената на САЩ планира да призове бивш сътрудник на Cambridge Analytica, който е бил в центъра на скандала за използването на данните на милиони потребители на Facebook, обяви говорителка на комисията, цитирана от Ройтерс.

Подкомисията за Защита на потребителите, безопасността на продуктите, застраховането и сигурността на данните ще проведе изслушване следващия вторник относно рисковете срещу поверителността на данните, като се съсредоточи върху британската компания за политически консултации Cambridge Analytica и други партньори на Facebook, обяви комисията.

Сесията следва априлското изслушване на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг и ще се фокусира върху „събирането и ползването на данни от социалните мрежи, нарасналите опасения за сигурността в зората на скандала Cambridge Analytica – Facebook, и потенциалните стъпки за защита на потребителите“, посочва комисията.

Тя ще призове Александр Коган, който е работил с Cambridge Analytica. Той ще трябва да свидетелства, а неговият адвокат Джонатан С. Сак потвърди, че Коган ще се появи.

През април Facebook обяви, че личната информация на близо 87 млн. потребители, повечето от които са от САЩ, може да е била неправомерно споделена с Cambridge Analytica. Сред целите, за които са използвани данните на клиентите на базираната в Лондон консултантска компания, се нарежда и президентската кампания на Доналд Тръмп от 2016 г.

Facebook твърди, че Коган е изтеглил данните, като е създал приложение в социалната мрежа, което е свалило информация за 270 хил. души, предоставяйки достъп не само до нея, но и до данни за техните приятели. Facebook твърди, че Коган е нарушил нейните политики, като е предал данни на Cambridge Analytica.

Консултантската фирма обаче оспорва броя на потребителите, които са засегнати.

През април Коган, който е работил за University of Cambridge, заяви пред британските депутати, че всички данни, които е събрал, са били изтрити, поне доколкото той е запознат. Тогава той обяви, че ще направи повторна проверка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още