IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите хора в Китай подкрепят IPO-то на Xiaomi

Ли Къ-цян, Джак Ма и Пони Ма са готови да купят дялове в китайската компания

11:18 | 26.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-богатите хора в Китай са готови за предстоящото първично публично предлагане на Xiaomi в Хонконг, пише Bloomberg.

Бившият председател на CK Hutchinson Ли Къ-цян, известен в бившата британска колония като „супермен“ заради своята бизнес находчивост, планира да инвестира 30 млн. долара за неясно колко голям дял от китайския производител на смартфони, твърдят запознати източници. Основателят на Alibaba Джак Ма и председателят на Tencent Пони Ма – двамата най-богати в страната – също са решили да вземат дялове от Xiaomi, твърдят източници, пожелали анонимност.

Тримата милиардери се присъединяват към група от големи корпоративни имена, подкрепящи IPO-то, което може да набере до 6,1 млрд. долара. Най-големият телекомуникационен оператор China Mobile и американският производител на чипове Qualcomm са сред онези, които са се съгласили да участват като инвеститори, сочат условията на сделка, разгледани от Bloomberg.

Участието на Ли може да се отрази добре на индивидуалните инвеститори в Хонконг, където вече пенсионираният бизнесмен е почти знаменитост. Той инвестира през Li Ka Shing Foundation, твърди един от източниците. Участието на Ли беше отразено първо от Hong Kong Economic Journal.

Представителите на Alibaba Group Holding и CK Hutchinson не са коментирали веднага въпроса. Този на Tencent Holdings не е отговори на запитването.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още