IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Samsung може да е по-малка заради липсата на иновации в телефоните

Компанията ще обяви финансовите си резултати за второто фискално тримесечие в края на тази седмица

10:37 | 04.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейската компания Samsung Electronics може би ще отчете най-ниския ръст на печалбата за второто тримесечие от повече от година, тъй като по-слабите продажби на премиум смартфоните Galaxy хвърлят сянка върху особено печелившия бизнес с чипове, предава Ройтерс.

Анализаторите очакват спад на продажбите на смартфони на Samsung за тримесечието април-юни, след над 2% спад през предходния отчетен период, тъй като потребителите се насочват към по-евтини модели от китайски конкуренти като Xiaomi.

Лидерството на Samsung над Apple на глобалния пазар на смартфони е под натиск, след като iPhone на американската фирма надмина пазарните очаквания, докато липсата на технологични иновации подкопава предложенията на Samsung.

„Функциите, които мобилните телефони на Samsung имат, не са достатъчно привлекателни за потребителите, така че те да платят за тях“, коментира Сон Мин-су, анализатор на HI Investment & Securities.

Най-новият флагман на Samsung – Galaxy S9, беше пуснат на пазара в средата на март. Компанията е напът да продаде по-малко бройки от него през годината на дебюта от предшественика му Galaxy S8 през 2017 г., твърдят анализатори.

Очаква се това да попречи на растежа на печалбата, когато корейският конгломерат обяви финансовите си резултати за второто тримесечие този петък.

Анализаторите прогнозират оперативна печалба от 14,9 трлн. вона (13,3 млрд. долара) за тримесечието, което е с 5,7% повече спрямо година по-рано, но е под рекордните 15,6 трлн. вона, които отчете за тримесечието, завършило през март.

Samsung, чиято цена на акциите е с 9% надолу от началото на годината, се очаква да даде прогноза и за тримесечието април-юни. 

Повече технологични новини вижте в материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още