IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-строги правила за авторското право в ЕС - новият кошмар на технологичния свят

Големите компании са изправени пред предизвикателство, което може да повлияе сериозно на бизнеса им

20:07 | 20.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google, Facebook, Microsoft и други технологични гиганти могат да се сблъскат с още трудности, след като Европейската комисия (ЕК) гласува в полза на по-строгите правила за авторското право в сряда, предава Ройтерс.

Регулацията, предложена от ЕК преди две години, е създадена, за да се вземе предвид нарастващата роля на онлайн платформите, като ги принуди да споделят приходите си с издателите и да носят отговорност за нарушаването на авторските права в интернет.

Гласуването на Комисията по правни въпроси вероятно ще бъде официалната позиция на Парламента, тъй като той ще води преговорите със страните от Европейския съюз (ЕС) за обща позиция.

Въпреки че редица активисти и някои депутати критикуват реформите, правоносителите ги подкрепят.

Германският депутат Джулия Рида, част от парламентарната група на Зелените, се опълчи на предложението на ЕС и заяви, че мерките ще повлияят зле на интернет.

"Хората ще се забъркват в неприятности, правейки обичайни неща като обсъждането на новини и изразявайки себе си онлайн. Ограничаването на свободата ни на участие, за да служим на специалните интереси на големите медийни компании, е неприемливо“, коментира тя.

„Ще оспоря това и ще поискам гласуване в Европейския парламент следващия месец“, допълва Рида.

Критиките се съсредоточават върху две части от предложения закон. Член 11, или т.нар. съседско право за медийните издатели, може да принуди Google, Microsoft и други да плащат на медиите, за да показват фрагменти от новини.

Член 13, или филтрирането на качваното съдържание, ще изисква онлайн платформи като YouTube, GitHub, Instagram и eBay да инсталират филтри, които да не позволяват на потребителите да качват материали с авторски права.

Лобистката група CCIA, сред чиито членове се нареждат Google, Facebook, eBay, Amazon и Netflix, критикува депутатите за това, че пренебрегват молбите на основателя на Wikipedia Джими Уелс, създателя на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий, експертът по интернет неутралност Тим У и други. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
В интервю с Андрю Мар, BBC от преди 1-2 месеца Макрон призна, че ако се организира референдум за оставане в ес Франция със сигурност ще гласува за излизане от ес. Има защо това да е така и разбира се тази информация не получи никакво внимание у родните ни медии защото великия европейски съюз е безгрешен и никой не мисли да го напуска разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Мда, тоя закон 100% е писан от дърти бюрократи от ЕС, които ползват интернет, само за да проверят още ли се влиза от същата иконка. Що не го пуснат на реферндум и ако не мине, да си подадът оставките, всеки който е загубил пари за тая безсмислица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още