IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Tesla със закона се задълбочават

Агенти на ФБР разследват дали компанията на Илон Мъск е представила невярна информация за производството на своя Model 3

10:14 | 27.10.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като миналия месец успя да постигне споразумение с Комисията по ценните книжа и борсите заради обвиненията в измама, Tesla сега е изправена пред нов проблем с правосъдието – задълбочаващо се криминално разследване.

Агенти на ФБР разследват дали компанията на Илон Мъск е представила невярна информация за производството на своя Model 3, подвеждайки инвеститорите за състоянието си през 2017 г. Това съобщават източници на в. Wall Street Journal.

Действията по криминалното разследване, водено от прокуратурата на Сан Франциско, са се задълбочили през последните седмици, след като бе постигнато споразумението с Комисията по ценните книжа и борсите.

На 18 септември Tesla съобщи, че е получила искане за предоставяне на документи от министерството на правосъдието в САЩ – 10 дни преди компанията и Мъск да постигнат извънсъдебен договор с Комисията по отделен случай, свързан със спорни туитове на Мъск.

Но преди това не беше съобщено, че министерството на правосъдието разглежда и проблемите около производството на Model 3, датиращо още от началото на миналата година, а криминалното разследване за измама с ценни книжа се задълбочава.

В изявление от Tesla съобщиха, че са получили искане за доброволно предаване на документи от ведомството по-рано тази година и сътрудничат на властите. Производителят на електрически коли отрече да са му били изпращани призовки или други искания от агенцията.   

Компанията също така допълни, че е била „прозрачна за това колко трудно ще бъде производството на Model 3“, както и че ще отнеме с шест месеца повече от очакваното, за да достигне до целта си за производство на 5000 автомобила седмично.

През последните седмици агенти на ФБР са се свързали с бивши служители на компанията с искане да свидетелстват. Те са получили призовки по-рано в рамките на разследването и сега някои от тях са извикани за интервю, съобщават още източниците.

През февруари 2017 г., след като отчете резултатите си за четвъртото тримесечие на 2016 г., Tesla  представи агресивен производствен план за Model 3, който предвиждаше производството на 5000 коли седмично до четвъртото тримесечие на 2017 г. Същият месец Мъск заяви, че очаква компанията да произвежда 4000 автомобила седмично през август. Няколко месеца по-късно, през юли, Мъск изрази увереност, че Tesla ще може да създаде декември 20 000 автомобила, в съответствие с плана за 5000 седмично.

В крайна сметка компанията завърши 2017 г. с произведени общо 2700 автомобила Model 3 и едва 793 през последната седмица на годината.

По тази причина ФБР сравнява твърденията на компанията с производствените и възможности през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
E, ти пък сега - окови... Те Фебере и Клинтъница разследват, ама до сега нищо. И с тоя симпатяга ще е така :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
julian12
преди 5 години
Винаги съм бил на мнение, че акциите на Тесла са много надценени, но съм искал компанията да успее. Жалко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
abdul
преди 5 години
тъй става кат си сменяш счетоводителите кат носни кърпички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
Отива към захапване на сапа ... и некой ше се обеси на абажура !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
10 неприятни факта за Тесла и Илон Мъск (aftershock.news)https://***.youtube.com/watch?v=hbLSmWR29UgФакти, малко известни от нашата страна на Желязната завеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още