IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm разхлабва условията на лицензионните си сделки

Компанията иска да запази бизнес структурата си и да избегне бъдещи спорове с клиенти

14:07 | 26.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият отчет на Qualcomm, който беше обявен вчера, показа колко точно е желанието на компанията да запази една от основните си бизнес практики да прибира дял от продажната цена на смартфоните, предава Ройтерс.

Базираният в Сан Диего производител на чипове отчете печалба и приходи за тримесечието, които надминаха прогнозите на Wall Street, а това предполага, че едно забавяне на глобалния бизнес със смартфони може да не е чак толкова тежко, колкото се очаква след редицата слаби прогнози на доставчици от индустрията.

Но другата бизнес линия на Qualcomm – лицензирането на патенти, които помагат на смартфоните да работят, традиционно генерира по-голямата част от печалбата ѝ. А този бизнес се сви значително през последната година, след като приходите, идващи от iPhone, бяха задържани във връзка с правен спор.

Qualcomm даде два индикатора, че е готова да приеме по-ниски приходи в замяна на запазване на бизнес структурата и избягване на бъдещи спорове с клиентите.

По-голямата част от приходите от лицензи на Qualcomm се изчисляват като процент от цената, на която се продава смартфонът. Този модел е център на споровете с регулаторите в Китай, Южна Корея и САЩ, а също и на споровете с Apple.

Qualcomm заяви, че ограничава цената на телефона, която е база за изчисляване на приходите, до 400 долара. По-скъпите телефони, които могат да се продават за 1000 долара, просто ще бъдат разглеждани като за 400 долара за целите на лицензионните такси на Qualcomm.

Това се случва след решението на Qualcomm от ноември да лицензира някои патенти, които са необходими за свързването към 5G мрежите, при 3,25%.

“По-евтино е за повечето хора“, коментира анализаторът на Summit Insights Group Кингай Чан. „Това, което Qualcomm се опитва да направи, е... да накара всички да сключат лицензни споразумения с тях, така че да не трябва да се притесняват прекалено много“.

Когато директорите бяха запитани директно от анализатор след обявяването на резултатите дали компанията ще получи по-малко приходи от патенти за 5G, те директно оспориха идеята.

„Не ни плащат по-малко за тях“, заяви Алекс Роджърс, шефът на Qualcomm по лицензирането. „Според мен най-добрият начин да мислим за това е като за изграждането на основите на дългосрочната стабилност“ на бизнеса с лицензи на Qualcomm.

Qualcomm сви прогнозата за приходите си от лицензи до 300 млн. долара за третото тримесечие, а главният финансов директор Джордж Дейвис заяви, че отчасти това се дължи на промени в уговорките със Samsung и на други ходове. Според Чан това подсказва за по-малка сделка със Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още