IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Revolut кандидатства за банков лиценз във Великобритания

Това ще позволи на компанията да предлага овърдрафти, заеми и депозитни сметки

14:44 | 11.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Revolut Ltd., един от най-големите стартъпи в Европа, е подал документи пред регулаторите за пълен банков лиценз, за да стимулира експанзията си извън финтех индустрията, предава Bloomberg.

Лицензът ще позволи на Revolut да предлага овърдрафти, заеми и депозитни сметки, посочва се в изявление на компанията от понеделник.

Компанията ще бъде обхваната и от схемата за компенсация на финансовите услуги на Обединеното кралство, която защитава депозити на клиенти в размер до 85 000 лири (114 700 долара) в случай на фалит.

Създадена през 2015 г. от Николай Сторонски, Revolut предлага нарастващ брой услуги чрез приложението си, включително предплатена дебитна карта без чуждестранни такси за трансакции, преводи в чуждестранна валута, инструменти за бюджетиране и търговия с криптовалута. Компанията беше оценена на 5,5 млрд. долара в частен кръг за набиране на средства миналата година.

След като се сблъска с повишен регулаторен контрол, фирмата нае няколко лондонски финансови ветерани, които да помогнат за развитието на банковите ѝ услуги. Мартин Гилбърт, бивш ръководител на мениджър на активи в Standard Life Aberdeen Plc, пое поста председател през 2019 г. и се присъедини към борда миналата година благодарение на Майкъл Шерууд, някога ключова фигура в Goldman Sachs Group Inc. Компанията привлече и бившия изпълнителен директор на Standard Chartered Group Ричард Холмс като съветник през октомври.

Revolut вече притежава лиценз за електронни пари в Обединеното кралство. Това позволява на компанията да предлага алтернативи за цифрови пари и онлайн плащания.

Фирмата получи европейски лиценз за банково дело в Литва през 2018 г., който използва за въвеждане на банкови услуги в Централна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още