IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатори искат изслушвания на Facebook, Twitter и Google

Разпитите ще са относно сигурността на данните

16:44 | 08.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Висши представители на Комисията по разузнаване към Сената на САЩ искат главните изпълнителни директори на Facebook, Google и Twitter да се явят на публични изслушвания, на които да отговорят на въпроси относно сигурността на техните платформи, включително и за връзките им с китайски телекомуникационни фирми, пише Bloomberg.

Властите в САЩ и в други държави разглеждат все по-внимателно големите технологични компании, най-вече за това как събират личните данни на техните потребители и какво правят с тях. Няколко членове на Конгреса напоследък отправиха критики към Facebook, след като компанията разкри, че е сключила партньорства за споделяне на данни с китайски производители на потребителски устройства.

Марк Уорнър, демократ от Вирджиния, който е вицепредседател на Комисията по разузнаване към Сената, отправи запитване към Google в писмо относно връзките ѝ с производителите на устройства Huawei Technologies и Xiaomi, дали потребителските данни са съхранявани на телефони или е позволила да са на сървърите на въпросните фирми. Сред запитванията е и как се следят и изпълняват въпросните споразумения за съхранение на информация.

"Възможността китайски разработчици с документирани връзки с Китайската комунистическа партия да имат достъп до софтуерни инструменти, които могат да им дадат достъп до потребителските данни от звената на Alphabet, “предизвиква сериозни опасения за националната сигурност“, пише Уорнър в писмото си. Той е изпратил подобен текст и на Twitter.

Google не е обещала да свидетелства, но говорител твърди, че компанията планира „да отговори на тези въпроси“.

Уорнър е отправил питане към Google за информация относно партньорството ѝ с Tencent Holdings – операторът на най-голямата чат услуга в Китай WeChat. През януари Google и Tencent сключиха партньорство за споделяне на патенти и се договориха да си партнират в разработването на бъдещи технологии.

Google има „споразумения с десетки“ международни производители на устройства, обясни говорителят на Google Колин Смит. „Ние не предоставяме специален достъп до данни за потребителите на Google като част от тези споразумения и нашите договорки включват защита и опазване на информацията на хората“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още