IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sprint най-сетне донесе печалба на SoftBank

Японският конгломерат надмина прогнозите на анализаторите с резултатите си за тримесечието

11:18 | 09.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на SoftBank Group за четвъртото фискално тримесечие надмина прогнозите на анализаторите благодарение на първата годишна нетна печалба на Sprint от повече от десетилетие насам. Американското звено планира да се слее с конкурента си T-Mobile US, припомня Bloomberg.

Японският телекомуникационен доставчик и технологичен инвеститор заяви, че оперативната му печалба е достигнала 155 млрд. йени (1,4 млрд. долара) за трите месеца, завършили през март. Сумата е над средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, които очакваха 137,4 млрд. йени. Приходите са на стойност 2,35 трлн. йени.

Резултатите обаче бяха засенчени от продажбата на Sprint, сделка, която основателят на SoftBank Масайоши Сон преследва от години. През април T-Mobile обяви, че ще придобие своя по-малък конкурент за 26,5 млрд. долара в акции, но сливането вероятно ще се сблъска с проблеми от страна на регулаторите. SoftBank също така планира първично публично предлагане на своя телекомуникационен бизнес на вътрешния си пазар, тъй като Сон пренасочи фокуса си към дългосрочните планове и инвестиции на SoftBank към чуждестранни технологични компании.

Миналата година той създаде Vision Fund, набирайки над 90 млрд. долара от големи играчи, включително от Саудитска Арабия и Apple.

“Инвеститорите искат да чуят от Сон две неща на първо място: какво ще се случи със Sprint и какво планира за инвестиционния фонд”, коментира Томоаки Кавазаки, анализатор в Iwai Cosmo Securities. “Инвеститорите очакват сделката със Sprint да подобри финансовите резултати на SoftBank, но искат да го чуят лично от Сон”.

Главният изпълнителен директор на Sprint Марсело Клори успя да се справи с отлива на клиенти и да намали разходите на оператора, откакто Сон му възложи преобръщането на бизнеса. Sprint добави 39 хил. абонати на безжични услуги през фискалното четвърто тримесечие, в сравнение със загубата на 118 хил. година по-рано. Компанията отчете нетна печалба за тримесечието в размер на 69 млн. долара миналата седмица, докато анализаторите прогнозираха средна нетна загуба от 349 млн. долара. Клори ще поеме поста главен оперативен директор на SoftBank и ще стане главен изпълнителен директор на SoftBank Group International. Очаква се това да се случи преди края на този месец.

Приходите от вътрешни телекомуникационни операции, които включват широколентови, безжични и фиксирани услуги, до голяма степен са без промяна спрямо миналогодишните 3,23 трлн. йени. Печалбата се е свила с 2,6 на сто до 1,18 трлн. йени, след като компанията предложи намаления, за да привлече потребители и да инвестира повече в подобряването на качеството на мрежата. SoftBank, която има 33 млн. мобилни абонати, твърди, че приходите и печалбата ѝ ще се увеличат през тази фискална година.

Vision Fund е допринесъл с 303 млрд. йени към печалбата за годината, завършила през март, коментира компанията. 

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още