IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп даде заявка да помогне на ZTE "да се върне в бизнеса"

Всичко това се случва малко преди провеждането на търговските преговори между САЩ и Китай

08:39 | 14.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп даде заявка да помогне на китайския технологичен концерн ZTE "да се върне бързо обратно в бизнеса", след като санкции от страна на САЩ засегнаха китайската технологична компания. Държавният глава на САЩ предложи запазването на работни места в Пекин - силен залог преди провеждането на търговските преговори през тази седмица, предава Ройтерс. 

"Прекалено много работни места са загубени в Китай. Министерството на търговията е било инструктирано да действа", написа Тръмп в Twitter в рамките на първия от два туита за търговските отношения на САЩ и Китай.

В тях се посочва, че той и китайският президент Си Дзинпин работят заедно по решение за ZTE.

Скоро след туита на Тръмп депутат от демократите постави под въпрос заявката за оказване на помощ на китайската компания, като се имат предвид множеството предупреждения за предполагаемата заплаха на националната сигурност на САЩ от страна на ZTE.

ZTE прекрати своите основни операции в страната, след като Министерството на търговията на САЩ забрани на американски компании да продават свои продукти на фирмата в продължение на седем години. Това де случи след като ZTE наруши санкциите, наложени от САЩ на Иран. Оказа се, че тя нелегално е продавала американски стоки в страната.

Министерството на търговията, ZTE и китайското посолство в САЩ не са открити веднага за коментар.

Говорителката на Белия дом Линдзи Уолтърс потвърди, че представители на американските власти са в контакт с Пекин относно ZTE. Тя обяви, че туитовете на Тръмп подчертават важността на "свободните, честни, балансирани и изгодни за всички" отношения между САЩ и Китай по въпроси, включващи икономиката, търговията и инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още