IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber се насочва към споделените велосипеди с ново придобиване

Компанията купи Jump Bikes за неразкрита сума

11:24 | 10.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Uber Technologies придобива фирмата за споделяне на велосипеди Jump Bikes за неразкрита сума, обявиха двете компании, пише CNBC.

Сделката бележи първото придобиване на Uber откакто Дара Косровшахи стана главен изпълнителен директор и откакто фирмата продаде дял на SoftBank с цел да се листне на борсата през следващата година.

"Нашата основна цел е... да направим живота ви лесен, ако не притежавате собствена кола“, коментира Косровшахи в публикация в блога на Uber, с която обяви сделката. „Ние сме ангажирани с предлагането на няколко възможности за транспорт в приложението на Uber, така че да можете да изберете най-бързия или най-достъпния начин да стигнете накъдето сте се запътили, независимо дали става дума за Uber, велосипед, метро или друго“.

Червените велосипеди на Jump могат да бъдат локализирани от потребителите през смартфон и отново през устройството да бъде платено за тях, така че те да се отключат. Когато потребител приключи с ползването на колелото, той може да го остави на позволено за целта място.

Технологията за споделяне на велосипеди е значително по-проста от тази на самоуправляващите се коли. Наскоро Uber трябваше да спре временно тестовете на своите автономни коли след смъртоносна катастрофа в Аризона.

Uber вече си е партнирала с Jump за предлагането на нейните електрически велосипеди в Сан Франциско.

Главният изпълнителен директор на Jump и основател на компанията Раян Ржепеки заяви, че неговата компания ще продължи да оперира като напълно придобито звено, а всичките 100 служители ще се присъединят към Uber. Самият той пък ще се отчита директно на Косровшахи.

Същевременно компаниите проучват възможностите да направят електрическите велосипеди полезни на куриерите на Uber Eats. По думите на Ржепеки те виждат в това „потенциално голям сегмент“.

Въпреки че споделянето на велосипеди е доста популярно в Китай и в някои части на Европа, в САЩ не е така. Рисковите инвеститори влагат средства в компании в тази сфера в страната, надявайки се, че сегментът ще се разрасне, както се случи в чужбина.

Миналата седмица една от най-големите платформи за споделени велосипеди в Китай – Mobike, беше придобита от Meituan Dianping, най-големият национален доставчик на онлайн услуги по поискване, за сумата от 2,7 млрд. долара.

Преди придобиването от Uber Jump Bikes набра 24 млн. долара рисков капитал от инвеститори като Menlo Ventures, SineWave Ventures и SOSV.

Още новини за технологии може да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още