IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещ критик на Big Tech влиза в Белия дом

Джо Байдън назначи Тим Ву в Националния икономически съвет

16:55 | 05.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Erin Scott/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Scott/Bloomberg

Американският държавен глава Джо Байдън обяви професора по право от Колумбийския университет Тим Ву за част от Националния икономически съвет, където ще бъде специален асистент на президента по политиките за технологиите и конкуренцията. С това един от най-отявлените критици на властта на големите технологични компании (наричани накратко Big Tech) попада в американската администрация, пише New York Times.

Назначаването на 48-годишния Ву, който е широко подкрепен от прогресивни демократи и антимонополни групи, предполага, че администрацията планира да се заеме с размера и влиянието на компании като Amazon, Apple, Facebook и Google, включително да работи с Конгреса по законодателството, така че да укрепи антитръстовите закони.

По време на кампанията си Байдън заяви, че ще бъде отворен към разделянето на технологичните гиганти.

Този конфронтационен подход към технологичната индустрия ще бъде продължение на подхода на администрацията на Доналд Тръмп. В края на миналата година федералните и щатските регулатори заведоха дела срещу Facebook и Google, обвинявайки ги в антитръстови нарушения. Регулаторите продължават да разследват твърденията, че Amazon и Apple несправедливо смазват конкуренцията.

В миналото Байдън е изразявал скептицизма си към социалните мрежи и правния щит, известен като Раздел 230 от Закона за почтеността на комуникацията. През 2020 г. той коментира пред New York Times, че Раздел 230 „трябва да бъде отменен незабавно“.

Технологичните компании се борят ожесточено срещу новите антитръстови регулации и закони, използвайки някои от най-силните лобита във Вашингтон, за да се противопоставят.

Ву е предупреждавал за последиците от прекалено голямата власт в ръцете на твърде малко компании.

По думите му изключителната икономическа концентрация води до голямо неравенство, което подхранва апетита към националистическо или екстремистко управление. Това мнение той изразява в книгата си „The Cures of Bigness: Antitrust in New Gilded Age”, издадена през 2018 г.

Неговата роля в работата по политиките за конкуренцията ще бъде нова в Националния икономически съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още