IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi се готви за IPO в Хонконг?

То може да оцени компанията на 100 млрд. долара

15:48 | 15.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският производител на смартфони Xiaomi е избрал Citic Securities, Goldman Sachs и Morgan Stanley за партньори във връзка с предполагаемото му първично публично предлагане (IPO), пише IFR.

IPO-то ще бъде най-голямото в света за тази година, като ще оцени компанията на до 100 млрд. долара. Очаква се то да се случи в рамките на втората половина на годината, писа още Thomson Reuters.

Говорител на Xiaomi отказва да коментира въпроса.

Миналия месец производителят на смартфони каза на банкерите, че ще надмине целта си за продажбите за 2017 г. с до 18%, докато продължава да се радва на успехите на бизнеса си, които следват голямата експанзия и силната конкуренция от конкурентите от вътрешния ѝ пазар Oppo и Vivo.

Банкерите очакват печалбата на Xiaomi да нарасне значително през 2018 г., докато нейното възстановяване продължава. Те са казали на компанията, която през 2014 г. беше оценена на 46 млрд. долара, че оценка от 100 млрд. долара в рамките на първичното публично предлагане е напълно възможна.

Технологичният гигант ще добави още банки към IPO-то си с течение на времето, твърди IFR.

Листването най-вероятно ще се случи в Хонконг според IFR, като ще оглави серията от дългоочаквани първични публични предлагания на китайски компании в града тази година. Сред другите очаквания листвания са тези на Lufax и Ping An.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още