IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

132 заглавия са част от Международния фестивал за късометражни филми "В Двореца"

Между 23 и 30 юни едно от най-живописните кътчета по Черноморието ще събере киномани и любители на хубавата музика

20:29 | 23.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В официалната селекция на Международния фестивал за късометражни филми "В Двореца" /In The Palace/ - Балчик, са 132 заглавия, съобщават организаторите - точно месец преди началото на кинофорума, пише БТА.

Между 23 и 30 юни едно от най-живописните кътчета по Черноморието ще събере утвърдени и прохождащи професионалисти от седмото изкуство, киномани и любители на хубавата музика. Предстои седмица, изпълнена със стотици филми от цял свят, образователна и фокусна програма, панели за реализиране на проекти, срещи на индустрията, партита с подбрани DJ-и и още изненади.

Тази година фестивалът отбелязва двоен празник - 15-годишнината си и несравнимия успех да бъде избран за официален партньор от Филмовата академия в САЩ /Oscar Academy of Motion Picture Arts and Sciences/.

Кинофорумът по традиция ще е в Двореца и Ботаническата градина в Балчик, като отново ще завърши с Джулай морнинг на брега на морето.

Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа за нови медии, дигитални изкуства и филми с дължина под 27 минути ще изпрати за разглеждане от комисията на 91-вите награди "Оскар" победителите си в три категории. Така най-добрият международен игрален и най-добрият международен анимационен филм, както и победителят в българската надпревара от основния състезателен панел ще се борят за номинациите в съответната категория през 2019 г.

Общо 62 филма ще се състезават в тази надпревара на In The Palace. Освен петте анимационни и десетте игрални български филма и творби от цяла Европа, сред избраните от журито са продукции от Австралия, Бразилия, Афганистан, Мексико, Колумбия, Канада, Филипините и други държави от цял свят.

Платформата ще даде път за изява пред публика и на 15 документални филма. Три от заглавията са от България, останалите са от Финландия, Иран, Сърбия, Канада, Иран, Швейцария. Има и раздел с експериментални филми. Отделно ще се състезават студентски филми, сред които 11 анимации, 35 игрални и осем документални продукции от различни държави. Сред интересните експерименти в селекцията е полски филм със седем режисьори. Най-краткият филм е български - 59 секунди.

Към фестивала в Балчик ще се присъединят филмови критици, продуценти, фестивални директори, програматори, представители на световни форуми.

Скоро ще бъде обявена и музикалната програма. Освен традиционните партита, ще има и късни прожекции на метри от морето.

Безплатен е входът за конкурсната програма, както и за фокусната - с номинираните филми за Европейските филмови награди и за "Оскар", които са на открито в градината на Двореца.

In The Palace се организира от фондацията "Формат СФФ" и читалище "Вещина" в партньорство с Държавния културен институт "Културен център "Двореца" - Балчик", Университетските ботанически градини към СУ "Св. Кл. Охридски", Националния филмов център и програмата "Еразъм+" на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още