IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Baby Shark" вече е най-гледаното видео в YouTube

Детската песничка успя да изпревари досегашния лидер "Despacito"

16:39 | 02.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Зарибяващата детска песничка „Baby Shark”, записана от южнокорейската компания Pinkfong, стана най-гледаното видео в YouTube до този момент, пише The Guardian.

Със своите 7,04 млрд. гледания тя успя да надмине „Despacito” – хита от 2017 г. на пуерториканската поп звезда Луис Фонси и Daddy Yankee.

„Baby Shark” грабна короната повече от четири години след първото си качване в платформата. Не е ясно кой е авторът на песента, въпреки че тя отдавна е популярно забавление на деца. В крайна сметка се превърна в глобален феномен, след като беше записана от 10-годишния Хоуп Сегоин, който има корейско-американски произход. Записът е продуциран от образователната компания Pinkfong и включва забавен танц.

Видеото бързо набра огромна популярност в Югоизточна Азия, а по-късно се пренесе и в Съединените щати, и Европа. Песента достигна номер шест в британската класация за сингли, и номер 32 в САЩ.

Хитът е дълъг само 1:25 мин, но забавният рефрен предполага слушането му отново и отново, което помогна и за постигането на рекорда.

“Baby Shark” се разрасна дотолкова, че доведе до провеждането на турне, продажбата на мърчъндайз, книги и други стоки, като се радва и на няколко други версии. Самият Луис Фонси участва в една от тях. Друга пък промотираше миенето на ръце по време на коронавирусната пандемия.

Самата песен не е собственост на Pinkfong, а компанията беше съдена през 2019 г. от автора на детски песнички Джонатан Райт, който записа подобна версия на тази на Pinkfong през 2011 г. и твърди, че държи авторските права. Засега няма решение по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още