IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ пуска в обращение позлатена сребърна монета „Хан Омуртаг“

От 8 ноември възпоменателната десетолевка от серията „Средновековни български владетели“ може да се купи от касите на няколко банки

14:30 | 05.11.21 г.
<p>
	<em>Изображения: БНБ</em></p>

Изображения: БНБ

Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема „Хан Омуртаг“ от серията „Средновековни български владетели“.

Цената на десетолевката, която излиза в тираж 3 хиляди броя, е 96 (деветдесет и шест) лева.

Монетата е изработена от сребро, проба 925/1000, с нанесено частично позлатяване. Теглото ѝ е 23,33 грама. Автори на художествения проект са Евгения Цанкова и Орлин Иванов.

На монетата са изобразени колоната с Чаталарския надпис и фрагмент от миниатюра от „Хроника“ на Йоан Скилица с изображение на владетеля. Околовръст по външния пръстен е изписано – горе надпис „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДАТЕЛИ“, а долу – „ХАН ОМУРТАГ“.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

С издаването на възпоменателната монета се отдава почит към българския владетел Хан Омуртаг (?–831), известен с цялостната си административна реформа, превърнала България в централизирана средновековна монархия, както и с мащабното си строителство и стопанския разцвет на страната по време на неговото управление.

Царуването на Омуртаг е най-добре документираният период от средновековната българска история с известната колона с Чаталарския надпис, на която са изсечени думите на владетеля: „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още