IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часовниците Rolex и Patek изпреварват криптовалутите като алтернативни инвестиции

Интересът към колекционерски винтидж часовници се покачи през пандемията

15:37 | 23.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Безпрецедентният ценови ръст на най-търсените луксозни часовници втора употреба показва признаци на успокояване, след като някои потребители върнаха своите часовници Rolex и Patek Philippe обратно на пазара, показва нов индекс на търговската платформа Subdial, съобщава Bloomberg.

Индексът Subdial50, който следи световните пазарни цени на 50-те най-търгувани луксозни часовници по стойност, е спаднал с около 6% през последните 30 дни. Rolex Daytona с черен циферблат например е поевтинял с 10% за месец, макар че на годишна база все още бележи ръст от 19%. Спортният часовник Patek Philippe Nautilus 5711, изработен от стомана и със син циферблат – който на дребно се продава за около 119 хил. паунда в платформата – е поевтинял с около 12% за 30 дни след ръст от 44% през последните 12 месеца, показват данните.

„При определени модели има това голям натрупване и те може би са се върнали към по-разумна цена, на която стои реалното търсене“, казва в интервю Рос Крейн, съосновател на Subdial и анализатор на бази данни, помогнал за създаването на индекса. 

Въпреки това индексът, който включва моделите Daytona, Datejust и Submariner на Rolex, както и няколко вариации на Nautilus на Patek Philippe и един Royal Oak на Audemars Piguet, бележи 32% увеличение за последните 12 месеца.

Това поставя луксозните часовници втора употреба пред серия от други алтернативни инвестиции в активи, включително винтидж автомобили, злато и криптовалути, които бележат стръмен спад през последните месеци. Индексът S&P 500 сега е напът да отбележи най-лошото си полугодие от 1970 г., шест години преди Patek да представи първия си Nautilus, който е струвал 3100 долара по това време.

Интересът към колекционерски винтидж часовници се покачи през пандемията, след като потребителите, с повече финанси, но блокирани у дома, се насочиха към часовници, харесани онлайн. Някои инвеститори, които спечелиха голяма възвръщаемост от технологични акции и криптовалути, възприеха часовниците втора ръка като следващия клас горещи активи.

Цените на някои модели Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet са нараснали повече от двойно, след като нови купувачи се насочиха към пазар, преди населен предимно от сериозни колекционери и любители. След като Patek сложи край на производството на серията 5711 на Nautilus, цените за най-популярния модел се вдигна още повече.

Сега, на фона на спадовете на технологичните акции и криптовалутите и увеличаването на лихвите, някои спекуланти отново продават часовниците си.

Онлайн продавачът на часовници и търговскате платформа са създали и индекси, които следят специфични брандове, например Omega, Cartier, както и Tudor – по-бюджетния бранд на Rolex. Данните показват, че часовниците втора употреба на Omega са поевтинели с около 3% за 30 дни, индексът на Cartier показва лек ръст, а цените на Tudor са намалели с около 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още