IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup увеличи възнаграждението на изпълнителния си директор с 48%

За 2017 г. Майкъл Корбат е получил 23 млн. долара, благодарение на по-доброто представяне на банката

21:06 | 16.02.18 г.
<p>
	Изпълнителният директор на&nbsp;Citigroup Майкъл Корбат. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Citigroup Майкъл Корбат. Снимка: архив Ройтерс

Citigroup Inc увеличи годишното възнаграждение на своя главен изпълнителен директор с 48%. Така за 2017 г. Майкъл Корбат е получил 23 млн. долара, съобщава Ройтерс. Новината идва на фона на това, че през миналата година банката не успя да изпълни поставените си цели, въпреки че отчете увеличение на приходите от своите операции.

Напредъкът на Citigroup обаче е бил отчетен от нейното ръководство при определянето на годишното възнаграждение на изпълнителния директор, става ясно от официални документи, цитирани от агенцията.

Само година по-рано сумата за Корбат е била намалена с 6% до 15,5 млн. долара заради по-лошото представяне на банката и невъзможността й да изпълни поставените цели за финансово представяне. 

През 2016 г. бяха въведени и промени в плана за заплащане на изпълнителния директор, одобрени с 97% от акционерите, имащи право на глас.

Увеличението идва след успешна година за Citigroup. В този период цената на акциите на заемодателя се покачи с 25%, а печалбата й нарасна с 4%, изключвайки еднократен разход, свързан с промяната в американското данъчно законодателство.

Корбат е начело на четвъртата по големина американска банка по обем на активи от 2012 г. насам.

Увеличението на възнаграждението му е доста по-голямо в сравнение с тези на други ръководители от Уолстрийт.

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase & Co – най-голямата американска банка, Джейми Даймън получи за миналата година 29,5 млн. долара, което е увеличение от 5,4%. Изпълнителният директор на Morgan Stanley Джеймс Горман пък е получил 27 млн. долара – ръст от 20%. С 15% се увеличи възнаграждението и на изпълнителния директор на Bank of America Corp Браян Мойнихан, който за 2017 г. е получил 23 млн. долара. Ръст от 9% има и при ръководителя на Goldman Sachs Group Inc Лойд Бланкфайн, който е взел 22 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още