IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M намалява цените си, за да се раздели с непродадения инвентар

Шведската модна компания отчете пореден спад на печалбата си за тримесечието

12:01 | 28.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Модният търговец на дребно H&M отбеляза малко по-висок от очакванията спад на печалбата си за тримесечието в четвъртък и заяви, че ще трябва да намали цените си, за да успее да се отърве от непродадения инвентар. В резултат на новината акциите на компанията поевтиняха с над 4%, предава Ройтерс.

Шведската компания, чиято печалба спада през последните две години, тъй като все по-малко потребители посещават и пазаруват от магазините на едноименния бранд H&M, заяви, че печалбата преди данъците за периода от март до май се е свила с 22% на годишна база до 6,01 млрд. крони (578 млн. евро).

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха средно понижение от 21%.

„Първата половина на годината бе донякъде по-предизвикателна, отколкото смятахме първоначално. Вярваме обаче, че има известно подобрение и че ще отбележим по-силно второ полугодие“, заяви главният изпълнителен директор Карл-Йохан Першон в четвъртък.

Вторият по големина моден търговец на дребно в света – след собственика на Zara Inditex, каза по-рано през юни, че продажбите за тримесечието март-май са останали без промяна, след като се свиха през предишните две тримесечия.

Инвентарът и намаленията на групата постепенно се увеличават през последните няколко години. Както анализаторите очакваха, те отново са се увеличили през второто тримесечие до края на май – инвентарът с 13%, а намаленията – с 1%.

За сравнение, Inditex отбеляза стабилен ръст на продажбите в местна валута за тримесечието от февруари до април, както и за последвалите шест седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
Модният търговец на дребно H&M е толкова далече от идеята за качество че не знам с какво да го сравня . купувах на няколко пъти различни дрехи за мен и за синът ми , хем ги избирам , не се хвърлям на ниски цени ... дано ме чете някой мениджър от "модния търговец" : ня-*** тол-ко-ва кал-па-во производство в БГ колкото предлагате :))) . няма БГ фирма от бранша с текстил , която да изработва толкова некачествено дрехи и да влага толкова пробити материали . няма . вземете произволна и сравнете . дизайн - да . но не всичко е дизайн . то че в БГ не сме цвете за мирисане , ама и доматите не ги ядем с колците . напълно закономерно да ви падат продажбите . напълно заслужено . БГ пазара няма да изгуби нищо ако се махнете :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още