IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо сме до хамбургери, отгледани в лаборатория?

Компании вече отглеждат месо от стволови клетки и прогнозират, че до няколко години тези продукти ще навлязат в магазините

17:08 | 03.03.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последната заигравка на хранителната индустрия е "инвитро" или "чисто" месо, отгледано в лаборатория от стволови клетки от животни, пише CNN. Клетките започват да се делят и формират мускули и органи, обясняват учените.

Процесът да бъде отгледано парче, достатъчно голямо за един сандвич, отнема девет седмици. Учените разказват, че подобна технология се използва и в медицината - засега клинични изпитания, например в кардиологията за възстановяване на увредени органи.

Учените коментират, че вкуса на месото, отгледано в лаборатория е същия, ако не дори и по-добър. Тестове са правени с пилешко и свинско месо и при двата случая вкусът е идентичен.

Хамбургерите, отгледани в лаборатория, много скоро могат да станат реалност - дори преди края на 2018 година, казва Джош Тетрик, изпълнителен директор на една от компаниите, които произвежда такова месо - JUST. Според него именно вкусът ще е от значение дали този продукт ще пробие на пазара.

Първите ресторанти, които ще предлагат отгледани в лаборатория пилешки късчета, наденички или гъши дроб, вероятно ще бъдат в САЩ и Азия, посочва още Тетрик.

Други компании не са толкова оптимистични, но смятат, че процедурата ще отнеме само няколко години - вероятно около 2021 година, лабораторно месо ще се появи по магазините.

Здравните власти имат друг поглед към тази индустрия - безопасно ли е култивираното месо за потребителите. Агенцията за храни и лекарства в страната разпространи специално съобщение, в което се посочва, че на този етап, ако бъде отгледано според всички стандарти за сигурност и регулациите, месото би могло да бъде безопасно.

Реално това месо е стерилно и може да предотврати всички предавани от животните заболявания, отчитат още производителите. Статистиката показва, че всяка година 48 млн. американци се разболяват от предавана от животни заболявания. 128 хил. от тях биват хоспитализирани, а около 3 хил. са починалите.

Още един аспект е в полза на лабораторното месо - през 2018 година прогнозите на властите в САЩ са, че консумацията на месо ще е рекордна. А съчетанието с растящото население на планетата (до 9,7 млрд. души през 2050 година), то фермите няма да бъдат в състояние да изхранят населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 32 rate down comment 1
khao
преди 6 години
и 100 минуса да ми слагате, сте дали един смартфон на децата си и ги следите, нали ? :):) ядете и плодове, зеленчуците и меса от животни, които са плод на човешка селекция ... така ще ядете и пържоли от стволови клетки и ГМО :):) ..... и пак нищо няма да ви стане и ще живеете повече!Просто някои хора като мен виждат в бъдещето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 3
khao
преди 6 години
такива като тебе преди 15-20 години говореха че няма да си чипитат децата, ама днес реалноста е друга :):) а гмо-то е напълно безопасно и това е доказано, само за твоя информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 2
khao
преди 6 години
ти нали не живееш в заблудата че всичко дето ядем е плод на природата ?отдавна нищо не е като 'бог' го е създал, ама абсолютно нищо ! ... и не се притеснявай, няма да си първия дето се опитва да спре въртежа на Земята, амишите още се мъчат, те даж еи ток нямат :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Ужас!Първо беше ГМО.Сега идват меса от стволови клетки отглеждани в лаборатория.Различните видове меса не са растения че да бъдат отглеждани по подобни начини. Разбирам че търсите независимост от природните ограничения но аз и децата ми никога няма да участваме във вашите глупости, безумия и бунт срещу Божия ред в цялото това творение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още