IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-добрият град за студентите в света

Британската столица измества Монреал от първото място в класацията на QS Higher Education Group

18:08 | 09.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондон беше определен за най-добрия град в света за студенти. Британската столица измества Монреал и Париж от първото място в класацията на 30-те най-добри града за студенти в света, публикувана от QS Higher Education Group.

Класацията е изготвена въз основа на фактори като брой на топ университетите в даден град, местния трудов пазар, разнообразната култура и качеството на живот. Лондон обаче се представя слабо по един от критериите – достъпност, пише ВВС.

Сравненията въз основа на допитване сред 50 хил. студенти, целят да установят някои от предимствата и недостатъците на градовете за студентите.

Младите в Лондон могат да се наслаждават на най-високата концентрация в света на първокласни учебни заведения като Imperial College, University College London,  London School of Economics и King's College.

Те имат достъп и до разнообразен културен живот благодарение на многобройните музеи, театри, киносалони и ресторанти. Градът е смятан и за добро място за свързване с работодатели и намиране на работа.

Лондон получава висок рейтинг и като международен град с високо равнище на толерантност и разнообразие, така че чуждестранните студенти да не се чувстват изолирани или изключени.

Но по отношение на разходи за живот и достъпност британската столица се представя зле, тъй като е смятана за скъпа и трудна за бюджетите на студентите.

Бен Саутър, директор на изследователския отдел на QS, казва, че според резултатите Лондон „остава великолепно място за учене, въпреки главозамайващите разходи“.

На второ място е японската столица Токио, която получава високи оценки в областта на безопасността, замърсяването и качеството на живот. По този критерий най-високо е оценен канадският град Торонто, който изпреварва Токио и Амстердам.

Австралия се стреми към по-голям дял от международния пазар на чуждестранни студенти, като Мелбърн е поставен на трето място в класацията, а Сидни заема девета позиция.

В класацията на най-добрите университети в света американските висши училища доминират, като заемат първите четири места. Класацията се оглавява от Масачузетския технологичен институт.

В първите десет на най-добрите градове за студенти в света обаче няма нито един в САЩ. В топ 30 попадат само два американски града – Бостън и Ню Йорк. Париж, който няколко години оглавяваше класацията, сега се намира на пето място.

Будапеща е на първо място в класацията на най-достъпните градове за студентите в света, следвана от Куала Лумпур в Малайзия.

Отделно изследване, публикувано тази седмица от друго подразделение на QS, установи, че двата водещи фактора за чуждестранни студенти са качеството на преподаването и добрата локация на университета.

Международното студентско допитване, в което са взели участие 67 хил. младежи, предупреждава, че 39% от студентите от страни членки на ЕС смятат, че Brexit е намалил интереса им към обучение във Великобритания. Според тях излизането на Великобритания от ЕС ще направи британските университети по-скъпи и не толкова гостоприемни за студенти от страни членки на блока.

Десетката на най-добрите градове за студентите в света се състои от Лондон, Токио, Мелбърн, Монреал, Париж, Мюнхен, Берлин, Цюрих, Сидни и Сеул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още