IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядко първо издание на "Птиците на Америка" достигна 9,65 млн. долара на търг

Новият собственик е пожелал да остане анонимен

17:27 | 15.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рядко първо издание на "Птиците на Америка" на френско-американския естественик, орнитолог и художник Джон Джеймс Одюбон - една от най-значимите книги по естествена история, беше продадена на търг в Ню Йорк за над 9 милиона долара, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Организаторите на търга от аукционна къща Christie's съобщават, че за богато илюстрованото издание от XIX век, което съдържа над 400 оцветени на ръка рисунки на птици, е платена сумата от 9,65 милиона долара. Новият собственик на ценния и рядък артикул е пожелал анонимност. 

Копието, продадено на търга на Christie's, е едно от едва 13-те пълни издания на "Птиците на Америка", които се намират в частни ръце. Платената за него сума е втората най-висока за книгата. Друго пълно издание беше продадено на търг през 2010 г. за 10,27 милиона долара, припомня Ройтерс.

Научният труд на Джон Джеймс Одюбон - плод на едногодишната му мисия да открие и нарисува всички известни видове птици в Северна Америка, е публикуван на части в периода между 1827 и 1838 г. 

Пълното издание на труда, продадено на търга на Christie's, е било собственост на американския бизнесмен и естественик Карл Кноблох, починал през 2016 г. Средства от продажбата на книгата ще бъдат предоставени на семейната фондация "Кноблох" за проекти за опазване на растения, животни и естествени хабитати. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още