IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 фирми преговарят за строежа на заводи за батерии за коли във Великобритания

Сред кандидатите попадат Ford, Nissan и Samsung

22:49 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Великобритания води преговори с шест компании за изграждането на огромни заводи (gigafactories) за производството на батерии за електромобили, пише Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с дискусиите.

Ford Motor, Nissan Motor, LG Corp, Samsung и стартъпите Britishvolt и InoBat Auto водят преговори с британското правителство или с местните власти за локации за потенциалните заводи, както и за финансова подкрепа.

Планът на британското правителство да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови коли до 2030 г. и на хибриди до 2035 г. ще изисква заводите в страната да се насочат към производството на електромобили.

Властите твърдят, че „за да подкрепи прехода на автомобилния сектор към електрически превозни средства“, правителството е „решено да осигури огромни фабрики и продължава да работи в тясно сътрудничество с инвеститорите и производителите на превозни средства за напредък в плановете за масово производство на батерии във Великобритания“.

Вее има 38 планирани такива фабрики в Европа според зелената лобистка група Transport & Environment, като само проектът на Britishvolt от разкритите е във Великобритания, допълва изданието.

По време на ранните преговори с британското правителство Ford е посочила, че проучва производството на батерии в Обединеното кралство, с идеята те след това да бъдат изпращани в Турция за планираната електрическа версия на нейния ван Transit.

Ford може да прави части от батерийни модули във Великобритания, преди да ги изпраща в Турция за окончателна работа и монтаж.

Резултатът от преговорите на Nissan с правителството за изграждането на завод за батерии в Съндърланд зависи от разходите за енергия, пише Financial Times.

LG и Samsung са в ранни преговори с властите за инвестиции, а компаниите ще продължат с плана, само ако имат сделки с големи автомобилни производители. Представител на LG коментира, че компанията разглежда различните възможности за експанзия, но все още не е взела окончателно решение.

Nissan твърди, че ще продължи да ускорява процеса към електрификация, добавяйки, че „нямаме допълнителни планове за разкриване в момента“.

Останалите компании не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още