Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi създава фонд за рисков капитал за 1 млрд. долара

Стремежът е с фонда да се ускори развитието на технологиите, които липсват в трите дружества в алианса

Алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi създава фонд за рисков капитал за 1 млрд. долара

Снимка: Архив Ройтерс

Алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi създава един от най-големите фондове за рисков капитал, посветен на автомобилните технологии. Така компанията дава нов тласък на вече трескавото търсене от страна на глобалните автомобилни производители на нови технологии, с които да се преосмисли транспортът за лични цели, коментира Wall Street Journal (WSJ).

Още по темата

Компанията заяви, че се ангажира с 200 млн. долара годишно за период от 5 години – или общо 1 млрд. долара – за инвестиции в различни стартъп технологии, включително в сферата на електрическите и автономните автомобили. Новият корпоративен фонд е част от стремежа на главния изпълнителен директор на Renault-Nissan Карлос Госн да ускори развитието на технологиите, които липсват в трите дружества в алианса.

Бюджетът е в допълнение на сумата от 8,5 млрд. евро годишно, която Renault, Nissan и Mitsubishi инвестират заедно в проучвания и развитие.

„Ще бъдем успешни, ако наистина внесем в компанията новите технологии за автомобила на бъдещето, които ще отнемат твърде много време и ще бъдат твърде скъпи за разработка в рамките на нашия [отдел за] проучвания и развитие“, каза Франсоа Доса, който ръководи новия фонд, наречен Allians Ventures. “Основният ни стимул е да бъдем бързи“.

Доса заяви, че фондът вече е инвестирал в американския стартъп Ionic Materials, който разработва твърдотелни батерии – технология, с която автомобилите би трябвало да покриват по-голям обсег отколкото с други батерии.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Британската компания Dyson ще строи завод за електромобили в Сингапур