Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Арх. Любомир Станиславов: Няма категоричен победител за завода на Volkswagen

България е най-добрата възможност за завод на германския концерн в Източна Европа, смята ръководителят на Automotive Cluster Bulgaria

гледано: 3477   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

България от ден първи е най-добрата възможност за нов завод на Volkswagen в Източна Европа. Битката не е спечелена окончателно. Появи се алтернативно предложение от Турция за друг завод и това явно е било достатъчно изкушаващо, за да може мениджмънтът на Volkswagen да разгледа тази възможност. Оригиналният проект бе спечелен от България. В момента за Турция се говореше за завод за големи седани, което е различен проект с отделен капацитет.

Това коментира арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Volkswagen не е затворена книга. Всички тези усилия, които се положиха в последната една година, ще доведат до резултат, без да се ангажираме все още с това какъв би могъл да бъде той".

"На първо място сред позитивите е трупането на опит от преговорите с компания от такъв ранг. Volkswagen сама по себе си е една мини държава - те имат 680 000 мини служители", подчерта архитект Станиславов.

"Започнахме да получаваме поредица от обаждания от Tier 1 доставчици, т.е. такива от първо ниво, за които доскоро България не е била хипотетична възможност".

Гостът уточни, че този тип компании доставят директно готови възли агрегати на автопроизводителите, например такава компания е Bosh.

"Автомобилната индустрия в България категорично е надминала 10% от икономиката на страната и считаме, че нейното развитие ще продължи да бъде все така положително. Тя е най-бързоразвиващата се индустрия в България и най-бързоразвиващата се сред автомобилните в Източна Европа", посочи Станиславов.

Той отбеляза, че през тази година България е изпреварила държави като Сърбия и Словения въпреки липсата на голям инвеститор.

Гостът направи и важния извод, че нивото на политико-икономически риск в България е изключително ниско за разлика от това при Турция.

"Минималният период, в който би трябвало да функционира един такъв завод, е 40 години. Държавната помощ не е от съществено значение, защото ако това беше водещият фактор, заводът вече щеше да е открит в Турция", каза Станиславов.

Целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
преди 11 месеца
Може ли някой да архитект Станиславов да ни обясни какво значи "мини служители". Малоразмерни ли са или са на мини заплащане?
10
 
3
 
1
преди 11 месеца
защо сме най-добрия??? имаме инфраструктура? имаме кадри? имаме върховенство на закона? И по трите показателя сме гола вода.

Още от Новини
Франция ще намали подкрепата си за електромобилите