IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин разследва търговията с акции на VW преди назначаването на новия директор

Проверката е във връзка с възможна търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара

21:16 | 17.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският регулатор на финансовите пазари провежда разследване на търговията с акции на Volkswagen преди да бъде обявена смяната на новия изпълнителен директор на компанията. Това съобщава германското списание WirtschaftsWoche, цитирано от Ройтерс.

„Ще извършим рутинна проверка на търговията на акции на Volkswagen за възможни признаци на търговия с вътрешна информация и/или манипулиране на пазара“, заяви говорител на регулатора пред изданието.

Книжата на германския автомобилен производител поскъпнаха в дните преди на 10 април компанията официално да обяви, че обмисля промяна на своето ръководство.  Ръста в цената на акциите продължи до 12 април, когато Volkswagen обяви, че е избрала Херберт Дийс за свой нов изпълнителен директор.

Говорител на автомобилния производител заяви, че към момента не е получавано каквото и да е било искане от страна на германските власти.

Дийс наследи на поста Матиас Мюлер, след като той не можа да промени фокуса на портфолиото на групата от автомобилни марки на компанията – ключов стълб от „Стратегия 2025“ за трансформиране на компанията в лидер на пазара на екологично чисти автомобили след скандала с дизеловите емисии от 2015 г.

Мюлер бе поредният топ мениджър на германско предприятие, който загуби работата си само за няколко дни. По-рано най-голямата германска финансово-кредитна институция - Deutsche Bank, уволни изпълнителния си директор Джон Краян заради сериозните си загуби, които инкасира няколко пореди години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още