IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фамилиите Порше и Пиех ще запазят дела си във VW и след листването на Porsche

Холдингът на двете семейства разполага със значителен потенциал за набиране на външен капитал, посочват от компанията

15:45 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Холдинговата компания на семействата Порше и Пиех Porsche Automobil Holding SE планира да запази непроменен своя дял във Volkswagen AG, докато основният акционер в германската автомобилна група разглежда редица възможности за финансиране за закупуване на част от акции от планираното първично публично предлагане (IPO) на луксозната марка Porsche по-късно тази година, съобщава Bloomberg. 

Едноименният холдинг разполага със значителен потенциал за набиране на външен капитал, заяви във вторник главният финансов директор на компанията Йоханес Латвайн. Porsche SE, чийто основен актив е 53-процентният дял в най-големия производител на леки автомобили в Европа, планира да закупи 25% от Porsche по време на листването на бранда, оценено от Bloomberg Intelligence на около 90 млрд. евро.

„Нямаме планове за намаляване на дела ни във Volkswagen“, подчерта Латвайн пред журналисти. Екипите, работещи по планираното IPO, най-мащабният стратегически ход на автомобилния производител от години, остават „изключително ангажирани“.

Volkswagen продължава подготовката за листването на Porsche, най-печелившият бизнес на групата, въпреки пазарните сътресения, предизвикани от войната на Русия в Украйна. Този ход е част от усилията на базираната във Волфсбург компания да финансира най-амбициозния преход към електромобили в индустрията и да повиши своята пазарна оценка.

Не могат да бъдат изключени отрицателните последици от войната в Украйна върху предстоящото IPO, признава в същото време Латвайн.

порше порше

Porsche има „изключително бъдеще“, заяви Ханс Дитер Пьоч, председател на надзорния съвет във Volkswagen и ръководител на луксозния бранд.

"Очаква се паричният поток да нарасне още повече, както и ориентирана към бъдещето инвестиционна политика от компанията, а също и атрактивна политика на изплащане на дивидент", добавя Пьоч.

Настоящите условия за IPO на Porsche, които все още не са финализирани, ще позволят на фамилиите Порше и Пиех да си върнат прякото влияние върху производителя на емблематичните суперавтомобили 911 и Taycan, който преди е бил тяхно семейно предприятие.

Латвайн потвърждава, че специалният дивидент, предложен от Volkswagen, ще помогне на двете фамилии да финансират закупуването на дял от Porsche AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още