IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херберт Дийс: Фокусът на Apple върху автомобилната индустрия не притеснява VW

Производителят на iPhone съчетава своя опит в софтуера, батериите и дизайна с огромни ресурси, смята главният изпълнителен директор на Volkswagen

13:20 | 14.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Rolf Schulten/Bloomberg</em></p>

Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Планът на американския технологичен концерн Apple Inc. да навлизане в автомобилната индустрия е „много логична стъпка“, тъй като производителят на iPhone съчетава своя опит в софтуера, батериите и дизайна с огромни ресурси, споделя главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Херберт Дийс, цитиран от Bloomberg.

„Въпреки това ние не се страхуваме“, изтъква Дийс в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Автомобилният сектор се различава от технологичната индустрия и Apple „няма да успее да го покори за една нощ“, добавя той.

Дийс отхвърли опасенията, че най-големият европейски автомобилен производител може да бъде „понижен“ до производител по договор за технологичните компании. 

Богатите американски и азиатски технологични гиганти планират да разширят бизнеса си в автомобилната индустрия, докато нейните представители  се насочват към технологиите за автономно шофиране и свързаната мобилност.

По-рано тези седмица Bloomberg съобщи, че Volkswagen и гигантът от Силициевата долина Microsoft Corp. разширяват сътрудничеството си, включвайки услугите на американския технологичен концерн за облачни технологии, с което целят ускоряване на реализирането на автономни превозни средства.

Новото софтуерно подразделение на VW ще създаде облачна платформа съвместно с Microsoft, която ще помогне за опростяване на процесите по разработка и ще позволи по-бързата интеграция на технологията в нейния автомобилен парк, посочват от германската компания.

За първи път VW  сключи сделка с Microsoft през 2018 г. за предоставяне на облачни изчислителни услуги за свързване на новите модели на концерна. Софтуерът е планиран да бъде внедрен в новите автомобили серийно производство на VW от 2022 г.

Microsoft успя да добави още един автомобилен производител сред своите партньори по-рано тази година, като инвестира в звеното на General Motors Co.  Cruise LLC. Основаната от Бил Гейтс технологична компания се състезава с Amazon.com Inc., която работи с VW върху индустриална облачна технология, която трябва да свърже фабриките на автомобилния производител.

Малко преди това годишната статистика на калифорнийския орган за пътния трафик показа, че Apple е разширила значително тестовете на своите самоуправляващи се автомобили през миналата година. От декември 2019 г. до края на ноември 2020 г. 30 автомобила на производителя на iPhone, превърнати в автомобили-роботи, са изминали около 30 000 километра.

В продължение на години Apple разработва технология за автономно шофиране и тества джипове от луксозната марка на Toyota - Lexus, които са превърнати в роботизирани автомобили по обществени пътища. В началото на автомобилния си проект, който се изпълнява вече повече от пет години, Apple е показала и прототипи на доставчици, но след това се е насочила основно към софтуера.

През последните седмици се появиха спекулации относно евентуалните партньори на технологичния колос по отношение на плановете му за разработване на електрически автономно коли. Спред имената на обсъжданите кандидати изпъкват японският концерн Nissan, южнокорейските Hyundai и Kia, френският производител Renault и новосформираната Stellantis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още