IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Infineon очаква кризата с чиповете да продължи до 2023 г.

Един от най-големите доставчици на автомобилни полупроводници ще може да покрие търсенето на своите продукти през следващата година

16:10 | 24.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският доставчик на автомобилни чипове Infineon Technologies AG очаква да може да покрие търсенето на своите продукти през 2023 г., заяви ръководителят на звеното за автомобилни продукти в компанията Петер Шифер в интервю за Automobilwoche.

Един от най-големите производители на полупроводници за автомобилната индустрия очаква недостигът на тези компоненти да отшуми през следващата година, като ситуацията с доставките ще се подобри още това лято.

„Предполагам, че ще можем да покрием добре търсенето през 2023 г.“, изтъква Шифер. „Последните проблеми ще бъдат разрешени през 2023 г.“, добавя той. 

За да отговори на нарастващото търсене, Infineon планира да разшири производствения си капацитет, включително чрез инвестиции в своя завод за полупроводници на стойност 1,6 млрд. евро във Филах, Австрия, който беше открит миналата година, посочва Шифер.

Световният недостиг на чипове засегна сериозно автомобилната индустрия през миналата година и принуди много концерни да преустановят или свият производството в различни региони по света.

Автомобилните производители, включително Volkswagen и Stellantis, се надяват, че затрудненията във веригите на доставка постепенно ще се облекчат през тази година, но предупреждават, че предлагането на чипове ще остане ограничено до лятото.

Японският концерн Toyota вече намали целта си за производство за февруари, позовавайки се на стеснените вериги на доставка. Компанията заяви, че недостигът на полупроводници ще я принуди да намали глобалното си производство със 150 хил. броя през февруари до около 700 хил. превозни средства.

Доставчикът Hella прогнозира значителни ограничения в бизнеса заради световния недостиг на компоненти. Ръководителят на германската компания Ролф Брайденбах заяви, че не очаква съществено подобрение на ситуацията с дефицита на полупроводници до началото или средата на 2023 г.

През втората половина на тази календарна година Hella очаква само леко възстановяване от недостига на чипове в цялата индустрия, изтъква Брайденбах. По думите му проблемът ще продължи да държи под напрежение целия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още