IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Tesla щеше „да умре“, ако не бях главен изпълнителен директор през 2016 г.

Ищците обвиняват Мъск в оказване на натиск върху директорския борд на Tesla относно условията около сделката за придобиването на SolarCity

10:17 | 13.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Предприемачът мултимилиардер Илон Мъск настоя в съда в Уилмингтън, Делауеър, че Бордът на директорите на Tesla Inc контролира компанията. Но също така той заяви, че производителят на електромобили е щял да „умре", ако не е заемал позицията главен изпълнителен директор, защитавайки придобиването на SolarCity през 2016 г., съобщава Ройтерс.

В съдебния иск, подаден от редица пенсионни фондове и мениджъри на активи, се твърди, че Мъск и подкрепящият го директорски борд са изчерпали активите на компанията в сделка с всички акции на SolarCity на стойност 2,6 млрд. долара.

По това време ръководителят на Tesla притежава приблизително 22-процентен дял в двете компании по отделно, като някои акционери твърдят, че сделката е била насочена към спасяване на инвестицията на Мъск в SolarCity, производител на фотоволтаици. 

В понеделник (12 юли) започна двуседмичният съдебен процес срещу Мъск, който се появи в съда, облечен в тъмен костюм, бяла риза и леко кривната тъмна вратовръзка. Той споделя, че се е опитал „много усилено да не бъде назначаван като главен изпълнителен директор на Tesla“, но добавя, че това е можело да доведе до „смъртта“ на компанията.

Членовете на борда и други участници в сделката се очаква да дадат показания във вторник, когато Мъск също ще се върне на свидетелския стол.

Според обвинителите Мъск е доминирал в преговорите на борда, тласкайки Tesla да плати по-голяма сума от необходимото за SolarCity, заблуждавайки в същото време акционерите относно влошеното финансово състояние на компанията.

Мъск посочва пред съда, че директорският борд на Tesla е разгледал подробно сделката и той не е бил част от комисията към борда, която е договорила условията.

„Дори не знам какво се е случило", свидетелства той.

Мъск реагира спокойно по време на кръстосан разпит от адвоката на акционерите Рандъл Барон. В рамките на процеса Мъск нарече адвоката „лошо човешко същество“.

Според съдебния иск, въпреки миноритарния си дял на времето, Мъск е бил контролиращ акционер в Tesla поради връзките си с членовете на борда и своя властен стил на управление. Подобно твърдение може да увеличи вероятността съдът да заключи, че сделката е несправедлива спрямо акционерите.

Акционерите, завели делото, искат от съда да принуди Мъск да ги компенсира със сума, равна на тази, похарчена от тях за сделката със SolarCity.

По думите на Мъск по това време той не е имал правомощията да определя заплащането на всеки от членовете на борда, нито е можел да го назначава или отстранява. Според него сливането е имало за цел да комбинира бизнеса на Tesla с устойчивото производство на енергия на SolarCity.

„Тук нямаше финансова изгода“, твърди Мъск.

Правни експерти посочват, че съдията ще търси доказателства, че Мъск е заплашвал членовете на борда.

Акциите на Tesla приключиха редовната търговия в понеделник с ръст от около 4.4% до 685,75 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още