IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan автоматизира почти напълно производството си

Първоначалната инвестиция е 301 млн. долара

16:05 | 30.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стратегията Intelligent Mobility на Nissan предполага, че новите модели на компанията ще бъдат свързани, електрифицирани и по- "интелигентни", а това води до необходимостта от модернизиране на заводите. "Трябва да преосмислим начина, по който правим автомобилите си", каза Хидеюки Сакамото, вицепрезидент по производството.

И Nissan обяви началото на технологичното преоборудване, което започва с инвестиция от 33 милиарда йени (301 милиона долара) във фабриката в Точиги. Тя първа ще въведе редица иновации до края на 2020 г. По-късно те ще бъдат разпределени в други предприятия на компанията, пише Automedia.bg.

Инсталирането на двигателя и трансмисията в автомобил с помощта на подемник е добре известен процес. Той изисква участието на хора. Nissan обаче разработи автоматизирана палета и универсална система за монтаж на двигателите, която позволява процедурата да бъде прехвърлена на роботите. Системата измерва в реално време размерите и разположението на двигателния отсек и поставя мотора на съответното място с точност до милиметър. Комплексът се адаптира към системи с двигатели с вътрешно горене, хибриди, електромобили и може да монтира 27 различни силови установки.

Още по-интересно е автоматизирането на задачи, изискващи умения. Такива като поставянето на уплътнители на каросерията. Задачата на работника включва не просто екструдиране на "пастата" по определен път, но и подравняване с инструмент, което изисква промяна скоростта на движението на ръката и приложената сила. Инженерите на компанията "шпионираха" как се справят майсторите и дигитализираха процеса, като създадоха програма за движение на манипулатора. По същия начин е измислен методът за монтиране на тапицерията на тавана през отвора на предното стъкло. Роботът е обучен да го постави точно на мястото, а също така да приложи изчислената сила и да провери дали са закрепени специалните крепежни елементи.

Ще бъде въведен и автоматичен процес за боядисване на цялата каросерия, заедно с броните. Досега това се правеше отделно, защото се извършваше при различни температури (пластмасата не трябва да се нагрява силно). Боята на водна основа с "желания" вискозитет направи възможно процесът да стане нискотемпературен, броните да се боядисват заедно с тялото, а също така да се намалят разходите за енергия, както и емисиите на въглероден диоксид.

От компанията посочват, че увеличаването броя на операциите, извършвани от роботи, ще освободи квалифициран персонал за други области. Не трябва обаче да се забравя, че Nissan отчете намаление на приходите, поради което възнамерява да намали част от персонала си. Изненадващо, но тези финансови затруднения не повлияха на решимостта на компанията да се заеме с преоборудване и модернизиране на заводите си, въпреки че това изисква значителни инвестиции.

Още новини за автомобили четете на сайта на Automedia.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още