IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните компании масово инвестират в... електромобили

Гигантите в сектора се подготвят за спад в цените на „черното злато“

12:07 | 05.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бъдещото развитие на изцяло електрическите автомобили може да се окаже голяма заплаха за печалбата на нефтопреработващите компании, поради което много от тях започнаха да предприемат определени стъпки към промени. Западните издания съобщават, че търговците на петрол се подготвят за спад в цените на „черното злато“ и затова решиха да инвестират в развитието на електромобилите.

Британската компания BP вече инвестира 20 млн. долара в израелския стартъп StoreDot, чиито специалисти разработват системи за бързо зареждане на акумулаторни батерии. През февруари пък британците решиха да инвестират още 5 млн. долара в младата американска компания FreeWire, чиито инженери обявиха създаването на мрежа от пунктове за зареждане на електрически автомобили в САЩ и Европа.



През есента на 2017 г. Royal Dutch придоби голямата европейска компания NewMotion, която предоставя услуги за зареждане на електромобили. Тази компания има над 30 000 зарядни станции в Западна Европа и 50 000 пункта за презареждане, собственост на партньорите й. Французите от Total също има достъп до пунктовете на NewMotion.

През февруари тази година бе формиран алианс, в който влязоха Saft, Siemens, Solvay и Manz. Целта на обединението бе желанието да се разработи нова твърда батерия за електромобили. Saft ще инвестират 200 млн. евро в разработването й. Алиансът трябва да помогне за ограничаване на активната офанзива на САЩ и Китай, които се смятат за лидери на пазара на такива батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 5 години
и тия не са слушали ала-бала инвеститора ! тц-тц-тцъъъ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още