IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По улиците на Калифорния вече ще се движат напълно автономни автомобили

Анализатори определят решението като смело след фаталния инцидент в Аризона

17:12 | 04.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Калифорния вече се издават разрешения за тестове на напълно автономни автомобили, които ще се движат без водач зад волана. Информацията съобщи CNet и беше потвърдена от местната агенция, отговаряща за автомобилите в щата.

Досега в Калифорния, както и в другите щати, беше разрешено да се тестват автономни автомобили, но само с водач зад волана, който да се намеси в критична ситуация. Компаниите, които искат да извършват тестове на напълно автономни автомобили, ще трябва да отговорят на няколко важни условия, за да получат такова разрешение. 

Първото е, че колите трябва да са максимално защитени от кибератаки. След това, возилата трябва да са оборудвани със система за двупосочна комуникация и освен това, в електрониката, управляваща колата трябва да е заложен режим, за да не може да напуска тестовата зона.

Анализаторите определят решението на властите в Калифорния като смело с оглед на фаталния инцидент в Аризона, където автономен тестов автомобил на Uber блъсна и уби пешеходка.

От щатската администрация обясниха, че издаването на новите разрешителни ще е „много строго” и освен това властите ще имат правото да анулират всяко такова разрешително, ако се установи, че тестовете застрашават другите участници в движението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
vstoykov
преди 6 години
Едно много добро следствие от навлизането на безшофьорните автомобили ще бъде намаляване на вкараните в затвора водачи на превозни средства.Друго много добро следствие ще бъде намаляване на пострадалите и загиналите при инциденти с автомобили (нулеви инциденти са невъзможни, защото автомобилите, дори и тези с най-умния изкуствен интелект, не могат да преодолеят ограниченията на физичните закони, а също и човешката пешеходна глупост е безгранична).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още