IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на Toyota се срива поради нестабилните доставки от Югоизточна Азия

Концернът е произвел с около 300 хил. автомобила по-малко през септември заради недостига на полупроводници и други ключови компоненти

12:20 | 28.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалното производство на японския автомобилен концерн Toyota Motor Corp. се свива с повече от една трета през септември спрямо същия месец на 2020 г., засегнато от нарушените доставки на полупроводници и други ключови за индустрията компоненти, което помрачава дейността на най-големия производител на превозни средства в света, съобщава Bloomberg. 

Toyota е произвела общо 512 765 превозни средства през септември, което е с над 300 хил. автомобила по-малко от изградените през същия месец на 2020 г. 841 915 коли.

Глобалните продажби на концерна спадат с 16% за месеца, като това е първият спад на годишна база от 13 месеца насам.

Рязкото свиване на производството е в съответствие с предупреждението на Toyota от август, че операциите ѝ ще бъдат редуцирани през септември с около 40 на сто, или с 360 хил. превозни средства, спрямо първоначалния производствен план.

Септемврийското понижение бележи началото на периода на свиване на производството на основните японски автомобилни концерни. Toyota, Honda Motor Co. и Nissan Motor Co. започнаха да коригират дейността си през миналия месец, тъй като новият ръст в броя на новозаразените с Covid-19 в Югоизточна Азия наруши дейността на доставчиците на автомобилни компоненти. Тези проблеми с доставките продължават да помрачават производствените планове на компаниите и през октомври.

Nissan заяви, че глобалното му производство се е свило с 28% през миналия месец спрямо година по-рано, докато продажбите на компанията спадат с 21%. При Honda производството в световен мащаб се понижава с 30 на сто, като най-големият конкурент на Toyota в Япония записва четвърти пореден месец на спад.

Напоследък обаче изглежда, че условията се подобряват. Toyota очаква производството през ноември да расте в сравнение със същия месец на 2019 г. и 2020 г. Концернът планира да увеличи производството през втората половина на фискалната година, приключваща в края на март 2022 г., за да компенсира предходните загуби.

Toyota прогнозира годишно производство от 9 млн. превозни средства.

Концернът ще представи финансовите данни за тримесечието юли-септември на 4 ноември, докато Honda и Nissan ще обявят своите резултати съответно на 5 и 9 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още