Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Renault отчете рекордна загуба за 2020 г.

Френският концерн предупреди, че глобалният недостиг на автомобилни чипове може да намали производството му със 100 хил. превозни средства през тази година

Renault отчете рекордна загуба за 2020 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Renault SA отчете рекордно голяма загуба за 2020 г., позовавайки се на националните блокади за ограничаване на разпространението на коронавируса, които намалиха значително продажбите на автомобили в Европа, съобщава Bloomberg.

Френският автомобилен производител отчете нетна загуба от 8 млрд. евро за изминалата година, с което не успя да отговори на пазарните прогнози за загуба от 7,85 млрд. евро.

Много от щетите върху бизнеса на Renault бяха нанесени през първата половина на 2020 г., когато първите блокади замразиха производството и търсенето. 

Още по темата

„2021 г. вероятно ще бъде трудна година предвид несигурността около здравната криза, както и недостига на електронни компоненти“, заяви главният изпълнителен директор на концерна Лука де Мео. „Приоритет са рентабилността и генерирането на кеш“, изтъкна той.

В същото време от френската компания посочват, че бизнесът се е подобрил значително през последните шест месеца на 2020 г., генерирайки марж на оперативната печалба от 3,5% и положителен оперативен свободен паричен поток.

Де Мео пое поста през юли миналата година, заменяйки Клотилда Делбос, която заемаше временно позицията след ареста на бившия лидер на алианса с Nissan и Mitsubishi Карлос Гон в Япония. Преди това той ръководи марката SEAT, собственост на Volkswagen Group. Сега Де Мео прокарва планове, насочени към увеличаване на печалбата, възстановяване на партньорските отношения с Nissan и редуциране на разходите чрез затваряне на обекти и премахване на 14 600 работни места.

Финансовите резултати на Renault бяха помрачени и от Nissan, който е отговорен за около 5 млрд. евро от загубата.

Намаляване на разходите

Де Мео се сблъсква с трудната задача да рационализира раздутата структура на разходите и излишния производствен капацитет, като същевременно успокои френската държава - най-големия акционер в Renault – по въпроса със запазването на работните места в страната. Миналия месец главният изпълнителен директор представи план, насочен към оперативен марж от над 3% до 2023 г. и поне 5% до средата на десетилетието.

Renault вече е постигнал 60% от плана да намали разходите с 2 млрд. евро. Въпреки че компанията не предоставя перспектива, тя предупреди, че глобалният недостиг на автомобилни чипове може да намали производството ѝ със 100 хил. превозни средства през тази година, като недостигът ще достигне своя връх през второто тримесечие.

Продажбите на Renault спадат с повече от една пета през 2020 г. до 2,95 млн. автомобила – което е далеч от целта на Карлос Гон за над 5 милиона автомобила годишно до края на следващата година.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ветеранът Осаму Сузуки се оттегля след близо половин век начело на Suzuki