IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis ще предлага само електрически ванове в Европа

Производството на дизелови и бензинови варианти на компактните и средни модели от гамата на Citroen, Peugeot и Opel ще бъде прекратено през 2022 г.

12:34 | 07.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилните марки Citroen, Peugeot и Opel ще продават само изцяло електрически версии на своите компактни и средни пътнически ванове в Европа, като от януари ще отпаднат версиите с висок нива на емисии с двигатели с вътрешно горене, пише Automotive News Europe.

Това решение трябва да гарантира бъдещата жизнеспособност на тези модели, споделят ръководителите на въпросните марки, част от Stellantis. 

Въпросните модели представляват пътнически версии на леките търговски микробуси, като бизнес клиентите могат да продължат да поръчват конвенционални микробуси, както и купувачите в повечето страни извън Европейския съюз (ЕС) и Великобритания (които споделят едни и същи правила за емисиите), включително Швейцария и Балканите, изтъкват марките.

Citroen заяви в четвъртък, че решението е взето, за да се гарантира бъдещата жизнеспособност на двата модела и да се гарантира, че брандът под чадъра на Stellantis ще бъде активен участник в енергийния преход.

„Електрификацията е особено чувствителен въпрос за бъдещето на сегментите на вановете“, изтъкват от Citroen.

Засегнатите от мерките модели са Citroen Berlingo, Opel Combo Life, Peugeot Rifter, Citroen Jumpy Combi/SpaceTourer, Opel Vivaro/Zafira Life и Peugeot Expert/Traveller.

Пътническите ванове се радваха на силно търсене през 2021 г., като Berlingo се нареди на второ място по продажби в Европа с 26 179 броя до края на ноември, според изчисления на JATO Dynamics, изпреварван единствено от Volkswagen Caddy (28 502 продажби) и следван от Peugeot Rifter (22 490 продажби).

Главният изпълнителен директор на Citroen Винсент Коби заяви, че напълно електрическите версии ще бъдат достатъчни, за да привлекат купувачите. „Без да правим компромис с пространството или полезността, които са основната причина за закупуването на тези модели, ние сме уверени в капацитета на e-Berlingo и e-SpaceTourer в задоволяването на многобройните нужди на нашите клиенти“, изтъква Коби.

Емисиите за дизеловите версии на Berlingo започват от 113 грама на километър въглероден диоксид, като бензиновите версии отчитат нива до 160 г/км. Емисиите на SpaceTourer варират от 168 г/км до 194 г/км, само за дизеловата версия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още