Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

МОН предлага 13 национални програми за развитие на образованието през 2018 г.

Предвижда се близо 64 млн. лв. да бъдат отпуснати за дофинансиране на предучилищното и училищното образование тази година

МОН предлага 13 национални програми за развитие на образованието през 2018 г.

Снимка: Pixabay

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага кабинетът да одобри 13 национални програми за развитие на образованието през 2018 г., финансирани с държавни средства. Три от програмите са изцяло нови. Това става ясно  от проекта на решението, публикувано на сайта на МОН.

Трите нови програми са „Заедно за всяко дете“, „С грижа за всеки ученик“ и „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование“. 

Предвижда се близо 64 млн. лв. да бъдат отпуснати за дофинансиране на предучилищното и училищното образование през 2018 г., съобщават още от ведомството.

По програма „Заедно за всяко дете“ с бюджет 450 хил. лева ще се подпомагат екипи, които работят по обхващане и задържане на деца и ученици в образователната система.

Програма „С грижа за всеки ученик“ предвижда 2 млн. лева да бъдат отпуснати за възнаграждения на учителите, които работят допълнително с ученици, срещащи трудности в обучението. 

Още по темата

Програмата „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование“ с  бюджет от 28 млн. лева осигурява изплащане на обезщетения при оптимизиране на структурата на персонала в детски градини и училища.

Разширява се обхватът на програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, с бюджет 9,23 млн. лева, в която са разработени три нови модула. 100 хил. лева са предвидени за посещения на музеи, 1,7 млн. лева - за оценяване и одобряване на проекти на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти, и 2,9 млн. лева - за осигуряване на ученически шкафчета, в които учениците да държат учебници и помагала, с цел олекотяване на раниците.

Ще продължи и финансирането по десетте национални програми, действали досега.  Сред тях са „Система за национално стандартизирано външно оценяване“, „Ученически олимпиади и състезания“, „Развитие на системата на предучилищното образование“, „Обучение за ИТ кариера“, „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“, „Квалификация”, „Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище“,  „Роден език и култура зад граница” и „Без свободен час“.

Със средствата по националните програми ще се осигуряват съвременни информационни и комуникационни технологии и ще се внедряват иновативни методи на обучение. Предвидени са и средства за оборудване на лаборатории, модернизиране на професионалното образование и осигуряване на целодневно обучение на учениците.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
К. Вълчев: Учителската заплата ще размине средното възнаграждение за страната